Ferencváros jutányos áron adja el értékes ingatlanjait egy sószállítással foglalkozó ukrán cégnek

ingatlan
2016 április 11., 04:09
comments 41

Lebontottak egy korábban műemlékvédelem alatt álló, az 1860-as években épített épületet Ferencváros szívében. Az épületről már évekkel korábban, 2010-ben levette az önkormányzat a védettséget, mert az eredeti terv szerint a telek egy csereügylet része lett volna a Fővárosi Önkormányzattal: Budapest a Schöpf-Mérei kórház épületét engedte volna át Ferencvárosnak az Erkel utca 18.-ért, ahol új épület felépítését tervezték.

A csereszerződést ugyan aláírták, de azt 2011-ben Ferencváros új vezetése felmondta. Az üzlet ezzel aztán nem valósult meg, viszont a védettség odalett, és ha már így alakult, tavaly júniusban Ferencváros eladta az 1308 m²-es telket és a rajta álló épületet egy ukrán tulajdonosokból álló cégnek, a Tranzit-Hungária Kft.-nek. 

Egy jó üzlet 

A minimum kivásárlási árat 2011-ben 405 millió forintban határozták meg. Akkor, amikor még bőven érezni lehetett a 2008-as válság hatásait, és az ingatlanpiac mélyrepülésben volt. Azóta tizenhárom alkalommal próbálták meg eladni a telket, de öt év alatt csak két érvényes ajánlat érkezett. Most sikerült. 

Az eladásról nagy vita bontakozott ki múlt májusban a ferencvárosi közgyűlésben, ahol

Bácskai János polgármester 312 millió forintban szerette volna minimalizálni az ingatlan eladási árát, 

amit az ellenzéki képviselők keveseltek. Az előterjesztés során több értékbecslés született a telekre vonatkozóan, amik közül a legmagasabb 385 millió forintos volt.

Balra az Erkel utca 18. a bontás előtt. 

A vitában ellenzéki politikusok részéről elhangzott, hogy az ingatlanpiac az eredeti becslés óta fellendülőben van, érdemes lehet várni még az önkormányzatnak, hátha érkezik jobb ajánlat. A közgyűlés végül ezt elvetette: 364 millió forintot állapítottak meg az ingatlanért elvárt minimumösszegért és 

a győztes, Tranzit Hungária végül 365 millióért vitte is a telket.

Külön érdekesség, hogy a pályázati anyag szerint nem azért akarta eladni az épületet az önkormányzat, mert meg volna szorulva anyagilag, hanem hogy "hozzájáruljon az épített környezet minőségének javításához." Ehhez képest az eladó végül nem határozott meg feltételeket az épület és a telek sorsát illetően. 

Így aztán ez készül most az egykori klasszicista épület helyén, Ferencváros szívében: 

A Tranzit-Hungária kft.-nek nem ez volt az utolsó jól kinéző biznisze a ferencvárosi önkormányzattal. Most januárban, igazán jó áron, 451 millió forintért vásárolhattak meg egy értékes dupla telket a IX. kerület közepén. 

Még egy jó üzlet

Ez az ingatlan egy 649m² Ráday utcai és egy 727 m²-es Lónyay utcai beépítetlen területből áll. 2008-ban pedig még ez volt a meghatározott legkisebb ár: 

„178/2008. (V.21.) sz. határozat szerint 3./ felkéri a Polgármester urat, hogy a Budapest, IX.,Ráday u.57. sz 36936 hrsz-ú és a Bp. IX. Lónyay u. 56. 36941 hrsz-ú telkek együttes értékesítésére, kétfordulós nyilvános pályázatot írjon ki. 4./ a telkek legkisebb elidegenítési árát 537+Áfa M Ft-ban határozza meg.”

Ez a pályázat eredményes is volt, de a vevő a válság miatt végül visszalépett. 2010-ben nettó minimum 500 millióra, majd később 430 millióra tették a telek árát. A hivatal aztán úgy tervezte, hogy maga építkezik majd itt, ezért később sem pályáztatták a telket. Egészen tavaly októberig.  

A legfrissebb tavaly szeptemberi értékbecslés - a piaci boom ellenére - már csak 393 millió forint + Áfa értéket állapított meg az ingatlanra. A pályázatot októberben írta ki, az értékesítést lefolytató - 100% kerületi tulajdonban lévő - FEV IX Zrt. közlése szerint október 20-án megjelent a kiírás Magyar Nemzetben, ezen kívül az önkormányzat hirdetőtábláján és honlapján lehetett találkozni az ajánlattal. 

Három érvényes ajánlat érkezett. A "Gadi" Ingatlanforgalmazó komolytalan, 196 milliós ajánlatot adott be, míg az alig három hónappal korábban alapított Futureal New Times Ingatlanfejlesztő 30 millióval ajánlott alá a 451-et kínáló Tranzit-Hungáriának. 

Az önkormányzat eredetileg itt sem akart semmilyen beépítéssel vagy továbbadással kapcsolatos garanciát beletenni a szerződésbe - erre a pályázatban utalás sem volt.

Összedugták a fejüket

Az ellenzéki képviselők -  élükön Baranyi Krisztinával (Együtt) - viszont addig verték az asztalt, míg a hivatal végül belement abba, hogy garanciákat kérjen a vevőtől. De a vagyonkezelő nem írt ki új pályázatot, inkább utólag, az adásvételi szerződésbe foglalta bele az értékesítéssel és beépítéssel kapcsolatos garanciákat. Mindezt igen egyedi módon, a pályázat eredményének kihirdetése előtt az egyik pályázóval egyeztették is. 

Láss csodát, pont a későbbi győztessel, a Tranzit-Hungária kft.-vel. Miután a kerületi közgyűlés döntött, a Tranzit-Hungária kft. valóban megnyerte a pályázatot, és engedélyt kapott a telek megvásárlására. Az ügyletet megszavazta a Fidesz-frakción túl a DK képviselője is. Az MSZP és a Jobbik tartózkodott, az LMP és az Együtt ellene voksolt. Az LMP képviselője Jancsó Andrea Katalin azt nyilatkozta nekünk, a folyosói pletykák már előre jelezték, hogy ki lesz a befutó. 


Tehát most az adásvételi szerződésben elvileg szerepelnek garanciák. Ha a Tranzit-Hungária kft. értékesíteni kívánja az ingatlant, akkor a profitot meg kell osztania az önkormányzattal és beépítési kötelezettséget is vállalt. 

Természetesen a kitétel könnyen kijátszható. Például úgy, ha alacsony haszonnal - az építési garanciával együtt - egy harmadik félnek tovább adják a területet, és ő értékesíti  az ingatlant. Láttunk már hasonlót belvárosi kerületekben. A Tranzit-Hungária képviselői nekünk mindenesetre azt jelezték, hogy nem készülnek ilyesmire és lakóházat készülnek felépíteni a telken. Sőt, terjeszkednének is - például az ötödik kerület irányába.  

Rejtélyes cégtemető

Nem mellékes körülmény, hogy a Tranzit-Hungária kft., amikor épp nem belvárosi ingatlanokat vásárol, szállítással foglakozik: 

„vállalkozásunk legfőbb tevékenysége az ipari és az étkezési só behozatala Magyarországra. Ezt valósítjuk meg Fehéroroszországból és Ukrajnából leginkább és keveset Ausztriából.” 

A céget egyébként az ingatlanokért fizetett, jutányosnak tűnő ár is megterhelheti, ugyanis 2012-ben még veszteséges volt, a legutolsó elérhető adat alapján 2014-ben 129 milliós nettó árbevétel mellett összesen 8 millió profitot termelt. Ami persze nem zárja ki, hogy sorban vegyék az értékes ingatlanokat a Ferencvárosban. A Tranzit-Hungária kft. székhelyének egy csomádi családi ház van megjelölve.



A  házba 32 különböző profilú gazdasági társaság van bejelentve. Tevékenységüket tekintve elég sokfélék, de többségük adószám felfüggesztés, vagy adószám törlés hatálya alatt áll, illetve velük szemben már megindult a kényszertörlési, felszámolási, végelszámolási eljárás. 

A cég egyébként az elmúlt években többször is költözött: Pándra (Táncsics Mihály utca 5.) és a XIII. kerületi Váci útra is be voltak már jelentve. A székhelyekben itt is az a közös, hogy több felszámolás alatt álló és adótartozással rendelkező cég volt bejelentve. Pándon a Csendesék Betérője Kft. már egy éve felszámolás alatt áll, míg a Badalamenti Kft.-vel esetében már tavaly, az Aphrodité Job 2006-al szemben idén rendeltek el kényszertörlést.   

A XIII. kerületi címen a szintén ukrán hátterű VKN Trade Kft. székhelye van bejelentve, amely ellen tavaly októberben megkezdődött a felszámolási eljárás, miután 2014. második felében összesen 116 milliós adóhiányt szedett össze.

"A társaságok tulajdonjogának átruházása és a székhelyek folyamatos áthelyezése mellett a képviselők szándéka legtöbbször a hatóság felügyelete alól való kivonás, így fentiek miatt a központi kontroll lehetetlenné válik. A cégek megszüntetésével járó felszámolási eljárás során a hitelezői igények nem nyernek kielégítést, ezáltal nemcsak az állam és az állami költségvetés, hanem a gazdasági élet más szereplői is éves szinten több száz milliárd forinttal károsodnak."

Az ezzel járó veszélyeket Jancsó Andrea blogja foglalta össze

Érthető, miért aggasztják a fenti ügyletek a kerület vagyonáért aggódó ferencvárosiakat. A kerület pénzügyi helyzete stabil, eladási kényszer nincs. A hivatal megalapozott indok nélkül adott el értékes ingatlanokat, és miután nem kötött ki erre vonatkozólag előzetesen semmit, maga is hozzájárult Belső-Ferencváros klasszicista környezetének elváltozásához. A fentiekből ráadásul nem csak az látszik, hogy ezt minimum jutányos áron tette, de az is, hogy az önkormányzatot nem foglalkoztatja különösebben, kinek a kezébe kerülnek és mi lesz a sorsuk a legértékesebb ferencvárosi telkeknek. 

(Ács Dániel - Rényi Pál Dániel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.