Törökország azt követeli, hogy Németország indítson eljárást egy Erdogánt gúnyoló német humorista ellen

külföld
2016 április 11., 19:01
comments 112

A török kormány hétfőn egy televíziós műsorvezető büntetőjogi felelősségre vonását kérte a német kormánytól egy vers miatt, amelyben a műsorvezető durva szavakkal szidalmazta Recep Tayyip Erdogan török államfőt, többek között nemi életére célozva. 

Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta, hogy a török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a külügyminisztériumhoz, amelyben kérte a ZDF neo országos közszolgálati csatorna Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának vezetője, Jan Böhmermann felelősségre vonását a műsor március végén sugárzott adásában felolvasott versért. 

A kormány tanulmányozza a kérést, ez néhány napig tart - mondta a szóvivő. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy Angela Merkel kancellár számára a vélemény, a művészet és a tudomány alaptörvényben rögzített szabadsága természetesen kiemelkedő fontosságú, megkérdőjelezhetetlen érték.   

Ez érvényes függetlenül attól, hogy mit tart ízlésesnek, ízléstelennek vagy visszataszítónak - tette hozzá a szóvivő, utalva arra, hogy a kancellár az előző héten Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel egy más ügyben folytatott telefonbeszélgetésén elismerte, hogy a műsorvezető szándékosan meg akarta sérteni a török államfőt. 

Steffen Seibert rámutatott: maga Jan Böhmermann is elmondta, hogy versével "tudatosan lépett át határokat". 

A kormányszóvivő kiemelte: ezt azért idézi fel, hogy jelezze, nem helytálló az a vélekedés, miszerint a kancellár nem tulajdonít kellő fontosságot a vélemény, a művészet és a tudomány szabadságának, csak azért, hogy ne veszélyeztesse a menekültválság rendezéséért Törökországgal együttműködésben tett erőfeszítések sikerét. 

A német kormány felfogása szerint "az alaptörvény alapértékeiről nem lehet vitát nyitni, függetlenül attól, hogy Németország másokkal együtt igyekszik megbirkózni egy közös politikai kihívással" - szögezte le Steffen Seibert. 

Jan Böhmermann alkotása a büntetőtörvénykönyv azon paragrafusába ütközhet, amely tiltja más országok intézményeinek és képviselőinek sértegetését. Ezért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A török kormány által kezdeményezett eljárás akkor indulhat el, ha a német kormány felhatalmazza annak megindítására az illetékes ügyészséget, ebben az esetben a mainzi ügyészséget, amely hétfőn közölte, hogy a kormány egyelőre nem kereste meg őket a Böhmermann-ügyben.   

Ugyanakkor - tették hozzá - a török kormány egy ügyvédi irodán keresztül kezdeményezte, hogy az államfő megsértése miatt indítsanak eljárást a humorista ellen. Ezt a kezdeményezést a magánszemélyek által tett többi panasszal együtt kezelik.   

A ZDF neo eltávolította a kifogásolt műsorszámot az online műsortárából. Egyben közölte, hogy kitart Jan Böhmermann mellett, műsorát továbbra is sugározzák. 

Több közéleti személyiség is szolidaritást vállalt a műsorvezetővel, Angela Merkelt pedig széles körben bírálták, amiért állást foglalt az ügyben. Számosan úgy vélték, hogy a kancellár a menekültválság miatt a török kormánytól függő, kiszolgáltatott helyzetbe került, és emiatt alapvető szabadságjogok csorbulásával járó engedményeket tesz Ankarának. (MTI, DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.