Most már tényleg Lengyelország az új Magyarország

külföld
2016 április 13., 12:56

Az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabályváltozások veszélyeztetik a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot - áll az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán elfogadott határozatban, amelyben a képviselők aggodalmuknak adnak hangot a törvénymódosítások miatt.

Orbán Viktor és Beata Szydlo egy 2015-ös brüsszeli csúcson. Fotó: MTI Fotó / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök kezet csókol Beata Szydlo lengyel kormányfőnek. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Az EP strasbourgi plenáris ülése a néppárti, a szociáldemokrata, a liberális, a radikális baloldali és a zöld frakció közös határozati javaslatát 513 igen szavazattal, 142 ellenében, 30 tartózkodás mellett fogadta el.

A nagy többséggel elfogadott határozat szövegében a képviselők hangsúlyozzák: a közelmúlt lengyelországi fejleményei aggodalmakra adnak okot azzal kapcsolatban, hogy az alkotmánybíróság képes-e betartatni az alkotmányt és garantálni a jogállamiság tiszteletben tartását.

A lengyel kormánypártot is tagjai közt tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű euroszkeptikus képviselőcsoport is benyújtott a témában egy-egy alternatív határozattervezetet. Ezek helyett azonban az ötpárti állásfoglalást fogadta el az uniós parlament plenáris ülése. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.