Nem csak lefogysz tőle, a rák ellen is véd

tudomány
2016 április 13., 09:47
comments 164

Csodálatos történet jelent meg tegnap a Quartzon, egy különleges diétáról, amit az Andokban élő kikeresztelkedett zsidó törpék betegsége alapján fejlesztettek ki, és amitől nem csak soványabb, de sokkal egészségesebb is lesz az ember.

Mármint ha nem a QZ-n láttam volna, akkor biztosan nem hiszem el, teljesen így sem, de közben ez egy kerek, alaposan körüljárt cikk.

Röviden összefoglalva arról van szó, hogy létezik egy genetikai rendellenesség, amit Laron-szindrómának hívnak. Ezt egy izraeli orvosról, Zvi Laronról nevezték el, aki felfedezte az 1960-as években. A betegségben szenvedő emberek nem sokkal magasabbak egy méternél, gyerekkorukban lassan fejlődnek, a nemi érés a 20-as éveik elejére is elhúzódhat.

Körülbelül 350 ilyen esetet ismer az orvostudomány, a betegek egyharmada Ecuador déli részén, az Andokban él.

A betegséget valószínűleg egy növekedési hormon abnormális szintje okozza, ezért pedig egy mutáció lehet felelős.

A mutációt leggyakrabban szefárd zsidók hordozzák. Közülük sokan Ecuadorba menekültek a XVI. században a spanyol inkvizíció elől, és ott zárt közösségekben éltek. A gént sokan hordozzák, de a szindróma csak akkor alakul ki, ha mindkét szülőnél megtalálható az elváltozás. Mivel a Spanyolországból kivándorolt, és kikeresztelkedett zsidók főleg egymás között házasodtak, ezért lett Ecuador déli részén "gyakoribb" a betegség.

Laron-szindrómával élni egyáltalán nem lehet könnyű, de a rendellenességnek van egy nagyon különös mellékhatása: úgy néz ki, hogy a Laron-szindrómások egy csomó szörnyű betegséget szinte sosem kapnak el. Nem lesznek cukorbetegek, náluk nagyon ritka a rákos megbetegedés és az Alzheimer-kór is.

A tudósok úgy okoskodtak, hogy a laronosok ellenállóképessége is összefüggésben lehet az abnormális hormonszinttel, így ha valahogy egészséges, felnőtt emberekben el tudnák érni ezt a változást, akkor ők is sokkal ritkábban betegednének meg, a fejlődési rendellenesség viszont nem érintené őket.

A most zajló kutatások arra mutatnak, hogy a laronoskéhoz hasonló hormonszintet, egy speciális, elég durva diétával is el lehet érni.

A dolog úgy működik, már ha egyáltalán működik, hogy minden hónapban 5 napig napi 725 kalóriára kell korlátozni az élelmiszer bevitelt. Ez kevesebb, mint egy átlagos testalkatú felnőtt férfi kalóriaigényének fele. A többi napon bármi lehet enni, de ezen az 5 napon kb. éhezni kell. Ennek a hatására változik a hormonháztartás, és elvileg hasonló lesz ahhoz, mint amilyen a laronos betegeké.

Nagyon fontos tudni, hogy ebben az ügyben még csak kutatások folynak, szigorú orvosi felügyelettel, szóval senki se kezdje el éheztetni magát. Különösen, mert a koplalási időszakban meghatározott összetételű étrendhez kell ragaszkodni, ami sima konyhai körülmények között nehezen összehozható.

Akit érdekel a dolog, az olvassa végig a QZ nagyon hosszú cikkét, érdemes. Egy olyan ember írta, aki részt vesz a kísérletben, szóval rendszeresen koplal, és azt is leírja, milyen így élni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.