Idén a lenyírt füvet már csak olyan zsákba lehet gyűjteni, amilyet alig lehet kapni

Budapest
2016 április 18., 13:35
comments 176

„Tisztára olyan a szitu, mint pár éve az olaszoknál, ahol a maffia kukáscégei szopatták az önkormányzatokat. Csak nálunk az önkormányzati FKF szopatja a népet” – írta egy felháborodott olvasónk a hétvégén arról, hogy személyes tapasztalatai szerint hetek óta képtelenség olyan speciális szemeteszsákokat vásárolni, amikben kihelyezhetné a kertben levágott füvet, összegereblyézett leveleket.

Régebben a zöldhulladékzsákokat Mol-kutakon is árulták, ám ott nem lehet kapni. Állítása szerint az FKF ügyfélszolgálatán egész Budapesten egy óbudai címet adtak meg, ahol állítólag árulnak ilyen zsákot, de tapasztalatai szerint ott se kapni.

Így most az a helyzet, hogy zöldhulladékzsák hiányában a zöldövezetben lakók mindenféle zsákokba gyűjtik a zöldhulladékot, amit viszont így a kukások nem szállítanak el.

Megpróbáltam én is az ügyfélszolgálatot, de nem jutottam túl az automata menürendszeren, ahol arról tájékoztattak, hogy a zöldhulladék elhelyezésére való zsákokat az Ecseri úti központi ügyfélszolgálatukon és a hulladékudvarokban is be lehet szerezni. Ugyanezt a tájékoztatást adta Dorogi Gabriella, az FKF szóvivője is, aki kérdésemre azt írta – az FKF-fel, mint általában az állami szervekkel legnagyobb sajnálatomra már csak és kizárólag emailen lehet kommunikálni –, hogy az új típusú zöldhulladékzsákokat „már hetek óta árusítják”.

Új típusúakat, mert a szemétrendelet [385/2014 (XII. 31.) Kormányrendelet] alapján idén január 1-től a zöldhulladékot kizárólag biológiailag lebomló zsákokban lehet gyűjteni. A korábbi zsákok nem ilyenek voltak, ezért azokat bevonták a viszonteladóktól is, akiket egyelőre még nem tudtak ellátni új típusú zsákokkal. „Miután megfelelő mennyiség áll a rendelkezésre, megkezdjük majd a kiszállítást” – írta erre.

Szúrópróbaszerűen felhívtam a III. kerület Testvérhegyi úti hulladékudvart – az egyetlen óbudai címet a jegyzékből –, ahol most már valóban kapható a lebomló hulladékzsák. Arra a kérdésemre viszont, hogy mi lesz azzal a zöldhulladékkal, amit a kertvárosiak lebomló züldhulladékzsák hiányában más zsákokban pakoltak ki, és amit így a kukások nem szállítanak el, Dorogi már nem válaszolt. (Címlapkép: Sean Hobson / Flickr CC BY 2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.