Dollármilliárdokra büntetheti a Google-t az Európai Bizottság

tech
2016 április 20., 09:44
comments 111

Az Európai Bizottság szerint a Google visszaél mobil operációs rendszere, az Android erőfölényével az európai piacokon, és meggátolja versenytársait a terjeszkedésben. A cég ezzel megsérti az unió trösztellenes szabályait és a szabad piaci versenye elvét. Erről Margarethe Vestager versenyügyi biztos számolt be szerdán és tájékoztatta a cég vezetőit is.

A gyanú szerint a Google nem engedi, hogy a gyártók a nyílt forráskóddal működő Android-verziókat telepítsenek a készülékekre. Szerintük a Google csak a saját keresőjét engedélyezi használni a telefonokon, és egyedül saját fejlesztésű alkalmazásait engedi alapértelmezettként telepíteni a készülékekre.

A cég állítólag "anyagilag is ösztönözte" a gyártókat és szolgáltatókat, hogy kizárólag a Google keresőjét installálják a gépekre. A Google azzal reagált, hogy ők csupán azt szerették volna elérni, hogy saját alkamazásaik egy csomagban kerüljenek rá a telefonokra.

Ken Walker alelnök és jogtanácsos közleménye szerint „az Android hozzájárult egy jelentős és fenntartható ökoszisztéma kialakulásához, amely nyílt forráskódú szoftverre és mindenki számára hozzáférhető innovációra épül", és szívesen megmutatják az Európai Bizottságnak a "rendszer versenyt támogató hatását és a fogyasztók számára nyújtott előnyeit.”

A büntetés mértéke elérheti a cég bevételeinek akár 10 százalékát is, ami a 73 milliárd dolláros bevételű cég esetében több milliárd dollárt is jelenthet.

(Politico / EUrológus)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.