Több mint 500 milliót kapott cikkekre az MNB alapítványaitól a VS.hu kiadója

media
2016 április 22., 16:04
comments 60

Nyilvánosságra hozták az MNB által létrehozott Pallas Athéné alapítványok, hogy pontosan milyen cégeknek, milyen célból és pontosan mekkora összegű támogatásokat adtak megalapításuk óta, tehát az elmúlt másfél évben.

Hat ilyen alapítványt hozott létre a jegybank, és mindegyikük jelentős összeggel támogatta a New Wave Production Kft.-t, amely másfél év alatt több mint 500 millió forint támogatást kapott. A New Wave Production a kiadója a VS portálnak, és ez a cég vásárolta meg tavaly év végén a Magyar Telekomtól az Origo hírportált is.

A céget a cseh Bawaco befektetői csoporton keresztül Szemerey Tamáshoz, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez kötődik.

Szemerey Tamás. Forrás: napi.hu.
photo_camera Szemerey Tamás. Forrás: napi.hu.

Tavaly az összes Pallas-alapítvány adott legalább 70 milliós támogatást a VS-nek

A közzétett táblázat szerint tavaly az összes alapítvány a „Magyarország 2015” projekt megvalósításának támogatására adott pénzt.

Ennek keretében a cég „egyéves időintervallumban, a 2015. évben heti és havi rendszerességgel, közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban hoz létre és tesz közzé honlapján. A projekt célja fontos társadalmi és gazdasági jelenségek, problémák bemutatása széles olvasói rétegek számára multimédiás eszközök segítségével. A szerződés 2015.12.31. napjáig terjedő, határozott időre szól.”

Geopolitikai tematikájú tartalmakra, valamint a migrációs folyamatok vizuális bemutatására külön, két részletben is jött pénz. Ezeket a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány finanszírozta.

  • PAGEO - geopolitikai honlaprész és dokumentumfilmek, a migráció bemutatása - 2015.02.04. - 72,2 millió forint
  • PAGEO - innovatív társadalmi újságírás, geopolitikai írások és vizuális tartalmak, innovatív társadalmi újságírás - 2015.12.22. - 69, 1 millió forint

A PAGEO volt a legbőkezűbb az összes alapítvány közül. A fentieken túl tavaly májusban adtak további 14 millió forintot a cégnek George Friedmann három könyvének magyarra fordításához, és 5,5 milliót a testvércég, a New Wave Médiának is geostratégiai kiadványok megjelentetésére.

A VS tavaly egész évben ebből a keretből finanszírozott több, speciális vizuális megoldásokat használó rovatot, mint a Startupnation, a Megastream vagy a Doku.

A VS-nél korábban nem kommunikálták, hogy kapnak támogatást, és nem foglalkoztak különösebben az MNB ügyeivel, de igaz az is, hogy a szerkesztőség több témában kritikus volt a kormánnyal szemben. Bár nem ők perelték ki őket, az elmúlt hetekben a VS tette közzé Századvég-tanulmányokat.

A New Wave korábban a jegybank növekedési hitelprogramjából már kapott 500 millió forintot, az Origo vásárlásához pedig a jegybanki felügyelet alatt álló MKB adott milliárdos nagyságrendű kölcsönt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.