Csak tovább romlott a magatartás-zavaros fiatalok állapota a fóti speciális otthonban, mert nem kaptak megfelelő ellátást

Egészségügy
2016 április 22., 10:11
comments 93

Székely László, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a gyerekvédelmi törvény módosítását, valamint kérte, hogy alkossanak új szabályokat a személyes szabadság korlátozására a speciális gyerekotthonokban, miután azt tapasztalta, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpont Speciális Gyermekotthonában a rossz körülmények miatt a súlyos pszichés vagy disszociális tüneteket mutató és pszichoaktív szert használó fiúk állapota csak tovább romlott.

A fóti otthonról szóló jelentésről a Magyar Nemzet közölt összefoglalót. Ebben megállapították, hogy a nevelők és gyermekfelügyelők nagy részének nem volt megfelelő végzettsége a speciális szükségletű kamaszok kezeléséhez. A nagy fluktuáció miatt gyakorlatilag bárkit felvettek, aki jelentkezett.

Volt, olyan aki csak egyszerű személy-és vagyonőr volt. Az ombudsman szerint a képzetlen gondozók csak felerősíthetik a gyermekek ellenállását, illetve agresszív viselkedést válthatnak ki belőlük.A vizsgálatból kiderült, hogy az intézmény vezetői kamu gondozotti csoportot is létrehoztak azokból a gyerekekből, akik éppen a fiatalkorúak börtönében vagy javítóintézetben ültek, hogy úgy tűnjön, mintha telt ház lenne a Károlyiban, és ne kelljen újabb fiatalokat befogadniuk. Közben pedig a speciális ellátást igénylő gyerekek várólistája folyamatosan nő.

Az ombudsman szerint a ténylegesen működő gondozotti csoport még így is túltelített volt, mert a szabályban előírt 8-nál több gyereket láttak el. A gondozott fiatalok majdnem harmada ellen folyt eljárás lopás, rablás, súlyos testi sértés, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt. Ezeket jellemzően azért követték el, hogy kábítószerhez juthassanak.

A bent lakó fiatalok nemcsak a gondozókkal, hanem egymással szemben is agresszívan viselkedtek. Az otthon berendezése a sorozatos rongálások miatt balesetveszélyessé vált. A gondozók már pánikgombot hordtak maguknál, ami a portaszolgálatnak jelzi, ha megtámadták őket.

A jelentés szerint a munkatársak meghallgatása során a tehetetlenséget, a reménytelenséget, és fásultságot tapasztaltak. Közülük többen is úgy gondolták, hogy náluk 2 év is kevés arra, hogy eredményt érjenek el a gyerekekkel.
Kitértek arra is, hogy a 16 éves korra leszállított tankötelezettség is problémát jelent az otthon működésében, mivel ennek következtében a 16 évesnél idősebb gyermekeket a Klik helyi iskolája nem fogadja. A tanköteles korú gyermekek is magántanulók, csak vizsgázni járnak be az iskolába.Székely László szerint a kötelező magántanulói státus elveszíti védő és fejlesztő hatását, ha kizárja annak a lehetőségét, hogy a motiváltabb, jobban alkalmazkodó gyerekek esélyt kapjanak a mindennapos iskolába járásra, amivel jobban lefoglalhatnák magukat. Az ombudsman szerint a céltalanság, tétlenség hozzájárul az agresszivitásra hajlamos fiatalok egymás és a személyzet ellen forduló feszültségének, a tárgyak és az állatok ellen irányuló pusztító késztetés növekedéséhez.

Kiderült az is, hogy mikor egy gyerek az intézménybe érkezik, először nem a csoportba kerül, hanem egy „Befogadó” nevű, elkülönített helyiségben tartják egy-két hétig. A fiatalok közül többen azt mondták, hogy ezalatt még a szabad levegőre sem mehettek ki. A vizsgálat megállapította, hogy ez a személyi szabadság súlyos korlátozásának számít, mivel az otthon vezetőjének maximum 48 órás időtartamra lenne lehetősége elzárni a fiatalokat.

A fiataloknak egyéni lovas terápiás órákat is biztosítanak, az otthon területén pedig állatsimogatót hoztak létre, ahol általában birkákat, nyulakat, baromfit tartanak. Az állatokat a gyerekek gondozzák, de többen közülük ezt nem szívesen csinálják. Előfordult, hogy az egyik gyerek dühében megölte a rábízott nyulakat.   Az intézményben nem volt gyerekekre szakosodott pszichiáter sem, a kamaszok felét valamilyen pszichotrop készítménnyel kezelik, többségük többféle gyógyszert is kap. Az ombudsman szerint a felnőtt pszichiátriai osztályon való ellátásuk jogszabálysértő.

Székely László azt is kérte Balog Zoltántól, hogy módosítsák a nevelési felügyelet eljárási szabályait, mivel jelenleg indokolatlanul hosszú ideig korlátozhatják a gyerekek szabadságjogait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.