Tízezrek tüntettek Hannoverben a TTIP ellen

külföld
2016 április 23., 13:23
comments 165

Egy nappal Barack Obama amerikai elnök látogatása előtt ma több mint 25 ezer ember vonult az utcákra Hannoverben szombaton, hogy tüntessenek az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi és piacharmonizációs szerződés ellen – írja az MTI.

Fotó: John Macdougall / AFP
photo_camera Fotó: John Macdougall / AFP

A tüntetők békésen vonultak végig Hannover belvárosán, a transzparenseiken „Yes We Can – Stop TTIP” feliratok voltak olvashatóak.

A megállapodás a támogatói szerint a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének eszköze, de a TTIP-t Németországban éles baloldali bírálatok érték. (Magyarországon leginkább az LMP szólal fel ellene. De a magyar parlamentben csak 16 képviselő vitázott róla.)

Környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi csoportosulások és a harmadik világot támogató segélyszervezetek veszélyeztetve látják az európai normákat, illetve az ökológiai és szociális szabványokat.

Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek politikusa elmondta, hogy a tüntetésen a transzatlanti együttműködés támogatói vesznek részt: „Nem ellenzünk egy igazságos megállapodást Európa és az Egyesült Államok között, ugyanakkor ellenezzük egy olyan szerződés megkötését, ami külön jogokat juttat a vállalatoknak.”

photo_camera Fotó: John Macdougall / AFP

„Úgy vélem, nem sok minden fog eldőlni Merkel és Obama találkozóján. Reméljük, a TTIP jelenlegi formájában nem fog megvalósulni” – mondta Anton Hofreiter, a Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője.

Washingtoni és európai tisztségviselők az év végéig igyekeznek tető alá hozni a megállapodás kulcsfontosságú elemeit.

Obamát vasárnapra várják Hannoverbe, egy évente megrendezésre kerülő ipari kiállítás megnyitójára.

Októberben Berlinben vonult utcára több százezer ember a TTIP ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.