Obama szerint Merkel megbízható szövetséges, csak túl ritkán mutatja meg, hogy humora is van

külföld
2016 április 25., 05:56
comments 66

Barack Obama szerint Angela Merkel a történelmileg helyes utat választotta azzal, ahogy a menekültválságot kezelte. Az amerikai elnök hivatali idejének utolsó európai körútján, Hannoverben úgy jellemezte a német kancellárt, mint szilárd, megbízható szövetségest, akinek ráadásul jó humora van. Hozzátette, hogy az utóbbit a sajtótájékoztatókon ritkán mutatja ki.

Obama szerint Merkel képes megjeleníteni azokat az értékeket, amelyek inkább közelebb viszik egymáshoz az embereket, nem pedig megosztják őket.

photo_camera Angela Merkel és Barack Obama Hannoverben - Fotó: AFP/Ronny Hartmann

Ugyanakkor a G5-ös csúcstalálkozó előtti sajtótájékoztatójukon mindketten aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a napokban csődöt mondott a szíriai tűzszünet. Pénteken ugyanis a a szír ellenzéki erők képviselői otthagyták a genfi béketárgyalásokat, miután híre ment, hogy a kormányerők újra támadják az állásaikat. Szombaton a szír légierő újra bombázni kezdte a lázadók által ellenőrzött Doumát és Aleppo északi részét. A harcokban a megfigyelők szerint 23 ember vesztette életét. Merkel elmondta, hogy a hétvégén Törökországban, egy menekülttáborban a saját szemével is látta, milyen pusztító hatása lehet az ehhez hasonló támadásoknak.

Bár a német kancellár támogatná az ötletet, Obama kizártnak tartja, hogy Szírián belül biztonsági zónákat lehetne létrehozni. Az amerikai elnök szerint nagy katonai jelenlétre lenne szükség ahhoz, hogy meg tudják védeni a menekülteket a támadásokról.

Obama és Merkel hétfőn David Cameron brit miniszterelnökkel, François Hollande francia elnökkel és Matteo Renzi olasz kormányfővel tárgyalnak majd arról, hogy Líbia partjainál bevessék a parti őrséget az embercsempészek megállítására. Kadhafi 2011-es megbuktatása után ez lenne a legkomolyabb külföldi beavatkozás a térségben. A 2011-es beavatkozásról Obama azt mondta, hogy nem bánta meg, ma is azt gondolja, hogy helyes lépés volt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.