Sorban mondanak fel az újságírók a VS-nél

Média
2016 április 25., 09:23
comments 427

Nem kellett sokat várni arra, hogy nemcsak Joó Hajnalka, hanem a vs.hu több munkatársa is távozzon a laptól, miután nyilvánosságra került, hogy az MNB alapítványai félmilliárd forintot toltak át a lap kiadójának.

Nemcsak újságírók távoztak, a VS főszerkesztője, Lebhardt Olivér is lemondott.

Joób Sándor, aki márciusban ment át az Indextől a vs-hez, azt írta a Facebookon, hogy felmond és visszafizeti a pénzt.

„Március elseje óta dolgozom a VS.hu-nál, és ma reggel felmondtam. Egyben szeretnék tenni egy gesztust a magam nevében, minden a VS.hu-nál dolgozó kollégám nevében, és az újságírók becsülete érdekében.

Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem”.

Magyarázatként azt írja:

„Én egy magáncéggel szerződtem akkor, amikor elfogadtam a VS.hu megkeresését a szerkesztői posztra. Izgalmas kihívásnak tartottam ezt, mert a VS.hu-t szakmailag jó színvonalú és fejlődőképes újságnak tartottam. Időközben kiderült, hogy ez a magáncég nem éppen átlátható módon közpénzeket használt fel.

A VS.hu-nál dolgozók egytől egyig becsülettel végezték a munkájukat, kiegyensúlyozott, magas színvonalú, a kormánnyal szemben kritikus újságot készítettek, azt tették, ami egy újságíró dolga. Semmiképpen nem gondolom, hogy nekik is vissza kellene fizetniük az eddig megkapott fizetésüket. Én azért vagyok viszonylag könnyű helyzetben, mert kevesebb mint két hónapja dolgoztam csak itt. A fizetésemet tehát nem helyettük, hanem az ő nevükben is fizetem most vissza.

Ha újságíró maradok, szeretnék még arról kérdezni embereket, hogy hogyan és mire fordítottak közpénzt, ezért semmiképpen nem szeretném, ha a nevemmel kapcsolatban mindezt joggal vagy jog nélkül bárki felemlegetné. Ugyanezt kérem a VS.hu-nál dolgozó összes újságíró esetében is. Ők erről a helyzetről biztosan nem tehetnek”.

Hétfőn reggel elsőként Joó Hajnalka jelentette be, hogy távozik. Hozzá köthető a vs.hu legnagyobb dobása az elmúlt időszakból. Még origós újságíróként perelte ki azokat a tanulmányokat, amelyeket Századvég készített négymilliárd forintért a kormánynak. Mire kiadták a tanulmányokat, Joó Hajnalka már távozott az Origótól a szerkesztőséget ért politikai beavatkozás miatt. Aztán mire megjelent a századvéges cikksorozat utolsó része, Joó Hajnalka felmondott az VS-nél is.

Azt írta Facebookon, hogy „tíz év alatt mindenesetre zsinórban ez a negyedik munkahelyem, ahonnan a politika közvetlen vagy közvetett beavatkozása miatt lépek le”. Joó Hajnalka szerint „A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze - amiről amúgy fogalmam nem volt - se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze”.

Nem sokkal később Rovó Attila, a Közélet rovat vezetője is a Facebookon jelezte, hogy felmondott. Ő is az Origótól érkezett, a Sáling Gergő főszerkesztő távozását követő tömeges felmondás után.

"Lelépek a VS-től, gondolom, nem kell magyarázni, miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. És akkor egy klasszikus: 'nagyon sajnáljuk, hogy ez a történet így ér véget'"

-írta Rovó.

Szintén távozik Munkácsy Márton, a Hírek rovat szerkesztője és Kovács Áron újságíró is.

UPDATE:

Sztefan Dzindzisz újságíró is távozott, így jelentette be Facebookon:

„Viszlát VS! Életem egyik legjobb fél évét tölthettem itt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló kollégákkal, de az utóbbi idők történései után úgy érzem, nincs itt maradásom.... Csak sajnálni tudom.”


Szombaton késő este még közös közleményt adtak ki a vs.hu újságírói, hogy maguk is meglepődtek és és megdöbbentettek az összeg nagyságán. „A kiadó pénzügyei nem tartoznak a szerkesztőségre, de az átláthatóságért küzdő újságírókként nem tudunk egyetérteni azzal, hogy tudtunkon és az olvasóink tudtán kívül kapott támogatásokat. Ennek megfelelően a továbbiakban kérjük a kiadótól ezeknek a transzparens kezelését” - írták akkor.

(Címlapkép: Facebook/Női egészségért)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.