Egy félig vak és egy tolószékes szíriai menekült magyarországi bíróság elé állításával kerültünk be a brit köztévébe

Média
2016 április 28., 14:25
comments 147

Két szíriai menekült, egy félig vak és egy tolószékes állt Magyarországon bíróság elé, mert a vád szerint nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek. A birt közszolgálati televízó, a Channel 4 készített róluk riportot.

A kerekesszékes Fajszál Hamádot és a 64 éves cukorbeteg, asztmás háziasszonyát, Fattum Hasszánt (aki egy szíriai légi csapásban vakult meg) azzal vádolják, hogy csatlakoztak a zavargáshoz, ami akkor tört ki a röszkei határnál, amikor Magyarország a múlt szeptemberben lezárta azt a menekültek előtt.

Hamád azt mondta a bíróságon, hogy hogyan zavaroghatott volna, ha egyszer mozgáskorlátozott. Mint mondta, kiesett a székből, és nincs ellene semmilyen bizonyíték, mégis 7 hónapja fogságban van.

link Forrás

A riportban bemutatják a vasfüggönyt a kommunista országokként elsőként felszámoló ország új határzárát is.

A műsorban Kovács Zoltán is beszélgettek. A kormányszóvivő azt mondta, a kerekesszékes és a fél szemére vak nő ahhoz a férfihoz tartozott, akit a határnál több útlevéllel kaptak el, és akinek a tárgyalása szintén zajlik. (Magyar Helsinki Bizottság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.