Orbán már megint rossz érzékkel idézte Adyt

irodalom
2016 április 28., 17:13
comments 151

A miniszterelnököt kedden egy békéscsabai sajtótájékoztatón többek között kérdezték a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak kifizetéseiről is. Persze arra, hogy 100 milliók mentek a jegybanktól az alapítványain át a Matolcsy családhoz köthető cégekhez, Orbán nem akart reagálni, mert szerinte az ő véleménynyilvánítása sérthette volna a jegybanki függetlenséget.

Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok program keretében kötött együttműködési megállapodás aláírása után a békéscsabai városháza dísztermében 2016-ban
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester sajtótájékoztatót tart a Modern városok programban kötött együttműködési megállapodás aláírása után a békéscsabai városháza dísztermében (Fotó: Lehoczky Péter / MTI)

Azt is megkérdezték tőle, hogy: „Matolcsy Györgyben megingott-e a bizalma a napvilágra került információk alapján?” Erre pedig nevetve azt válaszolta:

„Ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzék.”

Olvasónk, Dani hívta fel a figyelmet arra, hogy ez a kép (égnek és földnek össze kell szakadnia) Ady Endrétől származik, a Történelmi lecke fiúknak című versből. „Elég tanulságos vers, és Orbán elég nagy kópé ha direkt használta” – írta Dani, és teljesen igaza van.

A vers szerint ugyanis akkor lesz majd jó világ, akkor lesz vége a zsarnokságnak, ha az ég és a föld összeszakad – azaz ha Orbán bizalma meginog Matolcsyban.

Íme a teljes mű:

Történelmi lecke fiúknak

Hóditották ez országot
Derék, lelkes, úri szittyák,
Jóttevői szegény népnek:
Iskolában így tanitják.

De nem így volt ezer évig,
Munkás embert ág is húzta,
Egy-két ezer úr kötötte
Millió jobbágyát gúzsba.

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja.

Csak a gazdag, csak a zsarnok
Élt föl minden földi jókat.
Megláncolták, butitották
A dolgozó milliókat.

Ma már a szivek bátrabbak,
Sápadtak a gyermek-orcák,
Ha összeszakad Ég és Föld,
Mégis más lesz Magyarország.

Ez az ország mindnyájunké,
Hol bilincset urak vernek:
Háborura készüljön föl
Minden sápadt munkás-gyermek.

Van e földnek áldott Napja,
Pirosító levegője
És ha lefogja az úr-had,
Munkával elvesszük tőle.

Föl, gyermekek, tanulásra,
Háborura, egészségre:
Ti lesztek majd e rab ország
Megváltott és boldog népe.

Az elvileg konzervatív és keresztény pártszövetséget vezető miniszterelnök tavaly szintén a nagy magyar költőtől idézett, és akkor is legalább ennyire visszanyalt az Ady.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.