Lelepleződött a legszórakoztatóbb pénzügyi összeesküvés-blog

gazdaság
2016 április 29., 15:43
comments 83

A Zero Hedge blog egészen szórakoztató, ha valaki követi a világ pénzügyi híreit, de nagyjából semmit nem lehetett elhinni nekik. Pont ez a koncepció: megírnak minden őrült, leellenőrizetlen pletykát és elméletet, amit a komoly újságok (Wall Street Journal, Financial Times, Bloomberg stb.) nem írnak meg. Gyakran pedig a legbetegebb összeesküvéselmélet-hívő témákat tolják, legyen szó aranymániáról, putyinizmusról, totális összeomlástól való folyamatos rettegésről.

Hosszú ideig nem lehetett bizonyosan tudni, hogy kik állnak a blog mögött. A Twitteren Brad Pitt Harcosok Klubja-alteregója az avatarjuk, de már a posztok számából is lehetett tudni, hogy "TylerDurden" biztosan több ember lehet.

Most kiderült, hogy hárman voltak, miután egyikük, Colin Lokey úgy döntött, hogy kitálal. Elmondta például, hogy a két másik ember a blog mögött a bolgár születésű, korábban bennfentes kereskedés miatt eltiltott Daniel Ivandjiiski (róla már korábban is írtak, mint az újság mögött álló emberről) és egy ismert elemző, Tim Backshall.

Lokey egy éve dolgozott az oldalnak, elárulta azt is, hogy elég jól keresett, havi 6000 dollár fizetést kapott, amit az év végén egy 50 ezer dolláros bónusszal fejeltek meg. De túl sokat kellett dolgoznia, egy hónapja kórházba is került a túl sok munka miatt. Napi 15 posztot kellett írnia, darabonként 1500 szóval (ez, tartalomipari munkásként mondom, tényleg nagyon sok – bár a posztok jelentős része kopipészt).

Az sem tetszett neki, hogy miközben munkatársai mindig az elit korruptsága ellen keltek ki, valójában nagyon elit környékeken, valóságos kastélyokban laktak.

„Nem lehetek 24 órán át a Hezbollah, Moszkva, Teherán, Peking és Trump rajongója. Ez nem helyes. Pont. Lehet, hogy sokan klikkelnek rád, te hosszú távon kinyírja a brandedet. Ez nem forradalom, ez vicc.”

– indokolta meg Lokey, hogy miért leplezte le társait.

Ivandjiiski azt nyilkozta a Bloombergnek, hogy nem izgul emiatt, és csak az érdekli, hogy cég sok-sok pénzt csináljon. Később a Zero Hedge-en is válaszolt a kritikusoknak, szerinte felháborító, hogy a Bloomberg egy elmebetegnek adott lehetőséget, hogy lehúzza egy piaci versenytársát.

(Bloomberg, Zerohedge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.