Az ausztrál kormány herpeszvírust fecskendezne a folyókba, hogy kiirtsanak egy egész fajt

ÁLLAT
2016 május 01., 17:40
comments 181

Az ausztrál kormány 15 millió dollárt különített el arra, hogy megtizedeljék az ország pontypopulációját.

A keretből jutna egy speciális pontyherpesz elterjesztésére is az ausztrál folyórendszerben. Az országban ugyanis annyira durván elszaporodtak a pontyok, hogy az már más fajok élőhelyeit veszélyeztetik. Az ausztrál tudományokért felelős miniszter ezt nevezte Pontyaggedonnak, igaz angolul ez jobban hangzik, mert úgy carpaddegonnak mondják.

Az állami tudományos szervnél már hetedik éve zajlik a CyHV-3-vírus tesztelése, biztosak akarnak benne lenni, hogy nem lehet semmiféle mellékhatása az ökoszisztémára. A tervek szerint fokozatosan engednék be a vírust az édesvizekbe, és folyamatosan figyelnék a változásokat.

A vírus állítólag egy hét alatt üt be, ennyi idő után a pontyok pikkelyei és veséje fog roncsolódni. Innentől kezdve pedig 24 órán belül elpusztulnak.

A ponty invazív faj az ausztrál folyókban, és őshonos élőlények létét teszi lehetetlenné, főleg azzal, hogy minden táplálékot felzabál előlük. Az ausztrál kormány becslése szerint a pontyok évente 500 millió dolláros gazdasági kárt is okoznak.

A felnőtt pontyoknak ráadásul nincs is természetes ragadozója a vízekben, ez is kedvez a populáció terjedésének. Az ausztrál kormány abban bízik, hogy három évtizeden belül a populáció 95 százalékát ki tudják pusztítani. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.