Titkosszolgálati szuperszékházat épít a kormány a Fehérvári úton

politika
2016 május 02., 16:24
comments 97

Tizenhétmilliárd forintot csoportosít át a kormány az országvédelmi alap terhére az idei költségvetésben, derül ki a legújabb Magyar Közlönyből.

Nagyjából 9,3 milliárd forint jut a büntetés-végrehajtás, és majdnem egymilliárd forint a fővárosi, megyei és járási kormányhivatalok beruházásaira. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve programjainak támogatására hárommilliárd forintot, a Bartók-év kiadásaira pedig 600 millió forintot csoportosítanak át. A jelentősebb átcsoportosítások között van még 1,5 milliárd forint, a Bethlen Gábor Alapnak.

De a hétfői közlöny más újdonságot is tartalmaz: az Alkotmányvédelmi Hivatal „hatékony működésének biztosítása érdekében” a XI. kerületi, Fehérvári út 70. szám alatti ingatlanba költözik. Az épület megvásárlásának fedezetét az idei központi költségvetésből (június 15-ei határidővel) kell biztosítania a nemzeti fejlesztési miniszternek.

A kormány döntése értelmében az AH új székhelyén működik majd a

Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) és a kormányzati adatközpont is.

Minderre több mint 2,8 milliárd forint átcsoportosításról határoztak. Mindemellett a Fehérvári út 70. szám alatti ingatlan felújításához, valamint az informatikai rendszer kialakításához idén több mint 3,6 milliárd, jövőre 7 milliárd, 2018-ban 4,8 milliárd forintos keretet kell biztosítani.

A Fehérvári út 70. számon álló gyárépületet az Ericsson Magyar Villamossági Rt. építette magának az első világháború előtt. Pont 1914-ben lett készen, de a világháború miatt nem indult be itt komolyabb termelés. A világháború alatt kórház volt, itt ápolták Szamuely Tibort, a Tanácsköztársaság népbiztosát is. Utána hadirokkant-menhely volt, aztán újra gyár. Ma irodák és raktárak vannak itt, de vannak kihasználatlan helyiségei is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.