Kíméletlenül faragják egymást a Barcelona akadémistái

foci
2016 május 04., 15:22
comments 58

Hosszú interjút adott a Nemzeti Sportnak Tajti Mátyás, a Barcelona ifistája, aki 2014 óta edződik a katalán klub La Masia néven ismert akadémiáján, és most is csak érettségi kötelezettsége miatt van Magyarországon. A Puskás Akadémia fiatal tehetségét két éve hívta a Real Madrid is, de inkább a katalánokhoz igazolt.

Tajti egy ideig sok lehetőséget kapott, míg nem egy sérülés miatt kiesett a csapatból, és aztán nehezen is verekedte magát vissza. Hiába jött újra formába, a keret folyamatosan bővült, és "hatan lettünk a csapatban ugyanarra a posztra". Az interjúból az derül ki, hogy kíméletlen harc zajlik a játéklehetőségekért, a fiatalok között nem is igazán van barátság, és a lelkekkel az edzők sem foglalkoznak túl sokat.

Az idedegenbeli meccseknél például csak az utolsó pillanatban, indulás előtti reggel tudják meg a játékosok, ki utazhat és ki nem. "Huszonhat játékos úgy gurul be a bőröndjével, hogy nem tudja, ki megy és ki marad otthon. Megalázó, amikor valaki ott és akkor tudja meg, hogy kimaradt, és gurulhat haza a bőröndjével."

A beilleszkedés sem volt könnyű, már az első hónapjaiban fúrták a csapattársak. Tajti szerint ezen a szinten már nincs haverkodás, "nem fogadják el egymást a csapattagok, jóformán már benne van a kés a hátadban."

link Forrás

Hamar megtanulta, hogy az érzelmeknek nincs helye a pályán. "Volt egy meccsem, amelyen nagyon gyengén ment a játék. Másnap rettentő rosszul éreztem magam. A többiek látták rajtam, de ahelyett, hogy segítettek volna, csak rontottak a helyzeten. Ebből megtanultam, hogy nem szabad kimutatni az érzelmeimet."

Az őrült verseny miatt kirobbanó formában sem garantált a kezdőbe kerülés, az edzők is csak azzal bíztatják a játékosokat, hogy teljesítsenek magas szinten, és előbb-utóbb lesz eredménye.

Tajti elmondása szerint a kinti közeg olyan, hogyha egyszer hibázol, tizenhat helyről csesznek le érte, és sok időbe telik, amíg az új fiúk le tudják vetni magukról ezt a terhet. Ebben általában a menedzserek segítik az ifjoncokat.

A fiatal játékos célja, hogy a német, angol vagy a spanyol bajnokság jobb csapatainak egyikében minél előbb meghatározó játékos legyen. Erre a Barcelonánál kevés esélyt lát, a B csapatnál pedig maximum egy évet töltene el, mert karrier szempontból fontos, hogy mielőbb első csapatnál edződjön. (Nemzeti Sport)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.