Nyugalom, mégsem fecskendőzték be HIV-vírussal a magyar vérnarancsot

Egészségügy
2016 május 05., 15:15
comments 88

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményben nyugtatta meg az ország gyümölcsvásárlóit, hogy csak „úgynevezett hoax”, vagyis kamu volt az erről tavaly év elején szárnyra kapott hír.

A kamu hírek első verziójában még csak az egyiptomi piacokon találtak „c” vírussal fertőzött vért a narancsban. A fordítások során a származási országok sora bővült Algériával majd Líbiával, a megjelölt betegségeknél pedig felbukkant a hepatitis C, később pedig a HIV-fertőzés. Az álhírekben egy olyan kép is megjelent, ahol egy vérnarancs húsa csak foltokban pirosodott be. A narancsokon túl más élelmiszereket is belekevertek a HIV-botrányba.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szerint az ilyen szennyezett narancs nem lenne fertőzőképes, mert a HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul.

Ráadásul a narancsra jellemző savas közeg is kifejezetten kedvezőtlen a vírus számára. Emellett a külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

A NÉBIH javasolja, hogy a hoaxok megosztása előtt az érdeklődők tájékozódjanak az hiteles szakmai oldalakon, vagy érdeklődjenek az érintett hatóságoknál, megelőzve ezzel a felesleges pánikkeltést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.