A világ pillanatnyilag legrémisztőbb szofvere

TECH
2016 május 06., 14:13
comments 185

Artyem Kuharenko és Alekszandr Kabakov megalkotta szép új világunk egyik legrémisztőbb programját - legalábbis engem kivert a hideg verejték, amikor először olvastam a Find Face-ről.

Ez egy arcfelismerő szoftver. Ilyenek legnagyobb sajnálatomra már bőven léteznek, mert az emberiség egyik fele csak a jó oldalát képes látni a dolognak:

  • a rendfenntartók a rend könnyebb fenntartását;
  • az üzletemberek a vevőkörük minden eddiginél alaposabb feltérképezését

remélik ezektől a szörnyűséges eszközöktől, amikben én inkább a totalitárius államok megfigyelőgépezetének végső eszközét látom. A moszkvaiak helyében például eléggé aggódnék amiatt, hogy a helyi rendőrség már használja is a Find Face-t, ami a leírások szerint

törtmásodpercek alatt képes azonosítani egy arcot akár egymillió közül is.

Ráadásul elég nagy biztonsággal. A program a VK felhasználói számára ingyen elérhető, így egy orosz fotós, Jegor Cvetkov már tesztelte is:

teljesen ismeretlen embereket fotózott a szentpétervári metrón, majd 70 százalékos pontossággal azonosította őket a VK-profiljaik alapján.

Ő még csak kísérletezgetett, de az orosz internet legallja, a 2chan (a globális internet legallja, a 4chan orosz változata) felhasználói orosz pornószínésznők VK-profiljait kutatta fel vele, hogy aztán aljas zaklatásba kezdjenek.

És ez még a legkevesebb. Még egy Oroszországnál demokratikusabb államban is aggódnék, ha a rendőrség bárkit képes lenne azonosítani, de Oroszországban elég nehéz elképzelni, hogy a hatalom ne használná fel ezt az ellenzék zaklatására. Emiatt már komolyan aggódnak is az orosz aktivisták - és már az amerikaiak is, mert a Find Face-t alkotói éppen az amerikai kormánynak mutatták be a terméküket. Az ACLU már ki is dolgozta etikai ajánlását, de ebben is csak arra jutott, hogy a technológia fejlesztőinek kéne valahogy bizonyítania, hogy terméküknek több a haszna, mint a kára.

Azt maguk a fejlesztők is elismerik, hogy a Find Face okozhat problémákat. "Mondhatjuk, hogy a technológiánk sérti a magánéletet. Ez olyasmi, ami nekünk is nagy kérdés, a magánélet" - válaszolt zavartan nevetgélve a Buzzfeednek Alekszandr Kabakov, mielőtt gyorsan másra terelte volna a szót.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.