Ki hitte volna? - Radikális gazdasági intézkedések kellenek a felmelegedés ellensúlyozására

globális felmelegedés
2016 május 06., 10:07

Egy újabb csodás konferencián jöttek rá, hogy konkrét, visszafordíthatatlan, radikális gazdasági intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a világ országai ellensúlyozhassák a globális felmelegedés káros hatásait.

A világ bélái összegyűltek újra, és most már tényleg, nagyon sürgető módon, visszavonhatatlanul, végleg, (mert nincs több idő, nincs halasztás), szóval az utolsó előtti pillanatban végre a sarkukra álltak és kimondták: fel kell gyorsítani és a lehető legszélesebb körben kell választ adni a klímaváltozás okozta kihívásokra.

VÉSZHARANG!

A Climate-Action 2016-on beszédet mondó ENSZ főtitkár már nem csak elméleti, de gyakorlati megoldásokat is sürget. Felhívta a figyelmet az egyre erősödő felmelegedésre, az arktiszi jégtakaró egyre gyorsabb olvadására, akárcsak az egyre gyakoribbá váló aszályokra és hurrikánokra.

HELLÓ MAD MAX

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke ugyancsak meghúzta a vészharangot, hangoztatva, hogy sürget az idő, a világ nem engedheti meg magának, hogy a Párizsban megindult lendület veszítsen erejéből, hiszen a globális felmelegedés napról napra fokozódik. A Világbank közelmúltban készített jelentésére hivatkozva jelezte, hogy például a szubszaharai Afrika vagy a Közel-Kelet lakosságának a következő években a mostaninál is kevesebb ivóvízkészlettel kell beérniük a klimatikus változások miatt.

ÚJ REMÉNY

Egyesek szerint azért még felesleges szögesdrótot heftölni a Lada lökhárítókra, és PB-palackból perzselőből lángszórót építeni a tetejére. Mert van egy csodás központi célkitűzés, a Párizsban elfogadott klímamegállapodás, amit 195 ország közül 175 ország már parafált, de eddig még kevés ratifikált.

Ez a papírkupac majd megmenti a Földet, mert ha majd a parafálók is ratifikálják, akkor talán 2 Celsius-fok alatt marad a légkör felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.