Vasárnap annyira sok megújuló energiát termeltek Németországban, hogy a fogyasztóknak járt pénz az áram használatáért

környezetvédelem
2016 május 10., 19:37
comments 581

Vasárnap délután valami egészen különös történt Németországban: egy napos és szeles nap volt ez, emiatt pedig délután egy körül az ország megújuló energiaforrással dolgozó erőművei az országosan fogyasztott 63 GW-ból mintegy 55 GW-t állítottak elő, azaz a fogyasztott elektromosság 87 százalékát. Ez azt is jelenti, hogy pár órán át az áram ára gyakorlatilag negatív volt, a lakossági fogyasztóknak pénz járt azért, hogy áramot használtak.

A Quartz cikke szerint tavaly a megújuló energia a napi használat átlag 33 százalékát tette ki, viszont most újabb szélerőművek épülnek, amik még feljebb fogják lendíteni ezt az arányt. A most vasárnapi működés azért is volt izgalmas, mert megmutatta, hogy a rendszer jól bírja a terhelést, a víz/nap/szélenergiára és biomasszára épülő erőművek ki tudják szolgálni az igényeket.

Korábban a kritikusok mindig azzal érveltek, hogy az éjszakák, illetve a szélcsendes napok miatt mindig lesznek lyukak a megújulóra építő energiatermelésben, ugyanakkor komoly előrelépések történnek az energia tárolásában is. Németország 2050-re tervezi, hogy teljesen megújuló energiákból fedezze áramfogyasztását, és Dániában is fordult már elő olyan, hogy a szélerőművek több energiát termelnek, mint amennyit az ország képes elfogyasztani. Ezért az ország a felesleget már Németországnak, Norvégiának és Svédországnak adja el.

A vasárnapi túltermelés azért nem volt idilli, mert az ország energetikai rendszere még nem képes elég gyorsan reagálni egy ilyen helyzetre, az atomerőműveket és a szénerőműveket nem lehet ennyire gyorsan lekapcsolni, azaz ezek úgyis működtek és termeltek áramot, hogy arra valójában nem volt épp akkor semmi szükség. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.