Nagyon lelassult a GDP növekedési üteme

gazdaság
2016 május 13., 07:03
comments 227

Mindössze 0,9 százalékkal, naptárhatással kiigazítva (ami a szökőnap miatt most épp jelentős volt) pedig csak 0,5 százalékkal bővült a magyar GDP az év első negyedévében, közölte a KSH. Negyedéves alapon 0,8 százalékos visszaesés volt.

Ez elég tragikus, mivel az elemzők azért vártak egy 2 százalék körüli éves növekedést.

Ez még csak az első becslés, ezért a részletes számokat nem ismerjük, tehát hogy például hogyan alakultak a beruházások vagy a fogyasztás.

A KSH által havonta közzétett számokból csak annyit lehetett tudni eddig, hogy az ipari termelés messze nem bővül olyan ütemben, mint korábban, az építőipar is gyenge, és a kiskereskedelmi forgalom, tehát a háztartások fogyasztásának növekedési tempója is lassult.

A statisztikai hivatal most annyit közölt, hogy főleg az építőipar gyengélkedése áll a csapnivaló szám mögött. Ez tényleg elég csapnivalóan néz ki, éves alapon 33,9 százalékon zuhant márciusban, főleg azért, mert az EU által finanszírozott projektek kifutóban vannak.

(KSH)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.