Az idei volt a legmelegebb április

időjárás
2016 május 15., 06:14
comments 126
A NASA globális hőtérképe áprilisról. Kevés kivétellel mindenhol sokkal melegebb volt, mint a múlt században.
photo_camera A NASA globális hőtérképe áprilisról. Kevés kivétellel mindenhol sokkal melegebb volt, mint a múlt században.

1,11 fokkal* melegebb volt az idei április, mint az 1951-80 közti átlag. Zsinórban ez a hatodik hónap, ami legalább egy Celsius-fokkal* melegebb a múlt század második felében mért átlagnál, egyben a legmelegebb április azóta, hogy feljegyzések vannak a hőmérsékleti adatokról.

Ezzel 2016 továbbra is messze a legmelegebb hónap a meteorológiai feljegyzések 130 éves történelmében. Eric Holthaus meteorológus szerint ez rémisztő. Az amerikai meteorológia a jövő héten hozza nyilvánosságra legfrissebb, tisztított adatait, amelyek alapján Holthaus szerint az elmúlt 12 hónap mind rekordot dönthet majd.

"Ott tartok, hogy sejtésem sincs, mi jöhet ezután. Azt tudtuk, hogy az El Ninónak lesz hatása, de hogy ekkora, azt szerintem senki se várta" - mondta.

Hogy értsük miről van szó: Holthaus adatai szerint az elmúlt egy évben mért hőmérsékletnövekedés az 1880-as évek óta mért felmelegedés negyede. Ennek pedig következményei lesznek, várakozásai szerint idén lesz a legkisebb a sarki jégtakaró a nyáron, és tovább pusztulhatnak a korallok is, amelyeknek a negyede betegedett az elmúlt másfél évben a víz felmelegedése miatt. (Via Independent)

*Javítás: a cikk eredetijében az Independent cikke alapján százalékot írtam fok helyett, pedig valójában a NASA adatai Celsius-fokban, nem pedig százalékban adták meg az eltérést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.