François Hollande nem akar olyan társadalmat, mint amilyen a magyar vagy a lengyel

külföld
2016 május 17., 12:47
comments 194

Az Egyesült Államok volt vezetője után most Franciaország jelenlegi elnöke szólta le a magyar kormány teljesítményét – írta meg a valasz.hu.

Mindez amiatt lett, hogy Nicolas Sarkozy volt francia elnök (aki várhatóan a konzervatív jelöltje lesz a 2017-es elnökválasztásnak) a Le Monde-nak adott interjúban megvédte Magyarországot és Lengyelországot: „Nem mondhatjuk, hogy nincs demokrácia Magyarországon. Ez a francia elitek ellentmondása, hogy mindig leckéztetni akarják az egész világot. Ami pedig Lengyelországot illeti, láttam a Kaczynski-fivéreket a hatalomban. Tiszteletben tartották az európai szabályokat és amikor megverték őket, távoztak a hatalomból. Ötven év kommunista iga után ezek működő demokráciák. Egy nagyszabású problémával is szembe kell nézniük, nagyon jelentő migrációs nyomást viselnek el. Schengen kudarca elsősorban őket nyomja. Azt szeretné, hogy újraépítsük a Berlini Falat?”

Ezt a jelenlegi elnök, a baloldali François Hollande nem hagyhatta szó nélkül, az Europe1 rádióban azt mondta:

„Látom, hogy egy volt köztársasági elnök szerint csodálatos, ami Magyarországon és Lengyelországban történik. Nos, én nem szeretnék egy ilyen társadalmat.”

Ez egyébként az interjúról szóló MTI-tudósításban nem szerepelt. Frissítés: az MTI újabb tudósításában viszont már ott volt, hogy: „A francia államfő az Europe 1 rádió honlapján megjelent beszámoló szerint a műsorban reagált Nicolas Sarkozy volt francia elnöknek a Le Monde című francia napilapban hétfőn közölt nyilatkozatára is. Sarkozy ebben védelmébe vette Magyarországot és Lengyelországot, és egyebek mellett azt írta: »ötven évnyi kommunista iga után ezek az országok működőképes demokráciák«, és most rendkívül erős migrációs nyomás nehezedik rájuk. Francois Hollande francia elnök erre reagálva azt mondta, »láttam, hogy egy volt köztársasági elnök remeknek találta, ami Magyarországon és Lengyelországban folyik. Nos, én nem szeretnék ilyen társadalmat«.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.