SÍKAGY: A 31-40 közötti diplomás férfiak lopják a legtöbbet a cégnél

tudomány
2016 május 18., 11:45
comments 87
link Forrás

A magyar vállalatok több mint negyede tapasztalt valamilyen gazdasági bűncselekményt az elmúlt 24 hónapban - derül ki a PwC 2016-os felméréséből, amely a magyarországi gazdasági bűnözést helyezi globális kontextusba.

A kutatás szerint ma Magyarországon a gazdasági bűncselekmények legelterjedtebb formája a hűtlen kezelés (46%). Fontos azonban tudni, hogy hagyományosan a hűtlen kezelést tartják a legkönnyebben felderíthető gazdasági bűncselekménynek, ezért nem meglepő, hogy a felderített eseteket tekintve évek óta listavezető.

A hűtlen kezelésen kívül a válaszok alapján a négy leggyakoribb gazdasági bűncselekmény Magyarországon a korrupció és vesztegetés (38%), az adócsalás (21%), a számítógépes bűnözés (17%) és a közbeszerzési csalás (17%).

A PwC szerint a kelet- és közép-európai cégek kárára elkövetett gazdasági bűncselekmények elkövetői leggyakrabban a cég belső munkatársai.

A felmérésben részt vevő régióbeli vállalatok válaszainak összesítése alapján a belső elkövető teljes profilja jellemzően a következő:

  • 31-40 év közötti,
  • egyetemet végzett,
  • férfi,
  • 3-5 éve dolgozik a vállalatnál,
  • junior vagy középvezetői szinten van.

Érdekes adat, hogy a korrupció és vesztegetés a korrupció és vesztegetés a kelet- és közép-európai régióban és globálisan is csökkent, Magyarországon továbbra is jelentős bűnözési forma, ráadásul előfordulása 2009 óta meghaladja mind a régiós, mind a globális átlagot.

ELŐZŐ RÉSZEK
Aki sisakban bringázik, veszélyesebben él
Hülyeség kötekedni az orvossal, mert félrediagnosztizál
Nem attól vagy hülye, hogy tinédzserként sok füvet szívtál
Az ismerőseink büdös trikói nem is olyan büdösek

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.