SÍKAGY: Hülyeség kötekedni az orvossal, mert félrediagnosztizál

TUDOMÁNY
2016 április 19., 09:49
comments 71
link Forrás

Holland tudósoknak sikerült bebizonyítania, hogy aki kötekedik az orvossal vizsgálat közben, azt sokkal nagyobb eséllyel diagnosztizálják félre, mint aki tud a rendelőben viselkedni.

A hollandok két kísérletet végeztek. Az elsőben egy rotterdami klinika 63 orvosának olyan páciensek tüneteiről kellett olvasniuk, akiknek az egyik része folyamatosan problémázott: követelőzött, agresszívan viselkedett,

esetleg még az orvos képességeit is megkérdőjelezte.

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy hiába produkáltak teljesen egyforma tüneteket a páciensek, az orvosok kevésbé pontosan diagnosztizálták a problémás betegeket. De sokkal kevésbé pontosan. Bonyolultabb betegségek esetében az orvosok 42 százalékkal több hibával diagnosztizálták a kötekedőket, és még egészen egyszerű esetekben is 6 százalékkal többet tévedtek.

A másik kísérletben 74 holland kórházi orvosnak kellett kórlapokat olvasgatnia. Ezek egyik része ismét csak problémás betegektől származott, míg a többi kedvesen együttműködőktől. A kórlapok elolvasása után az orvosoknak diagnózist kellett felállítaniuk, és arról beszélniük, hogy mire emlékeznek a páciens bajából és viselkedéséből.

Itt is az derült ki, hogy az idegesítő betegek esetében 20 százalékkal pontatlanabb diagnózisok születtek. A problémás betegek esetében pedig az orvosok sokkal inkább a viselkedésükre emlékeztek, mint a bajukra.

A kutatók feltételezése szerint arról lehet szó, hogy a problémás betegek esetében az orvosoknak annyit kell a konfliktusos helyzetekkel foglalkozniuk, hogy utána nem marad energiájuk a precíz szakmai munkára. Egyszerűen másra kell használniuk az agyukat, mint amire való.

A kísérletekről beszámoló egészségügyi szaklap azt javasolja az orvosoknak, hogy figyeljenek magukra, amikor egy betegük problémázik. Ha például azt veszik észre, hogy a legszívesebben félbeszakítanák a beszélgetést a pácienssel, jusson eszükbe, hogy ez az első lépés a rossz diagnózis felállításához.

Aki pedig orvoshoz megy, próbáljon meg civilizáltan viselkedni. (VOX)

(Külön köszönet a Studio Villának!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.