Az európaiak 64 százaléka támogatná az alapjövedelem bevezetését

gazdaság
2016 május 21., 12:58
comments 520

Svájcban június 5-én tartanak népszavazást a feltétel nélküli alapjövedelemről. A levélszavazás már el is kezdődött, de a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választópolgároknak csak 25 százaléka támogatja az ötletet. A Dalia Research nevű piackutató cég felmérése szerint Európa egészében nézve egészen másként néz ki az ötlet támogatottsága.

Az eredmények szerint az európaiak 64 százaléka szavazna igennel az alapjövedelem bevezetésére, és csak 24 százalék ellenezné. Az alapjövedelem támogatottsága hat tagállamban volt 50 százalék felett:

  • Spanyolországban 71 százalék támogatná;
  • Olaszországban 69 százalék;
  • Németországban 63 százalék;
  • Lengyelországban 63 százalék;
  • Nagy-Britanniában 62 százalék;
  • Franciaországban 58százalék.

A felmérés készítői részben azzal magyarázták a nagy eltérést a svájci eredményhez képest, hogy a megkérdezettek 17 százaléka korábban még sosem hallott az alapjövedelem ötletéről, másik 25 százalék pedig csak egészen keveset hallott róla.

Az, hogy az alapjövedelem hogyan hat az polgárok életére és a gazdaság egészére, nagyban függ az összegtől és a hozzá támasztott feltételektől. Ezek a részletek a svájci népszavazási kérdésből sem derülnek ki, csak annyit lehet tudni, hogy a kezdeményezők egy havi 2500 frankos összeget tartanának bevezethetőnek. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.