Jaj! Véletlenül letöröltek 6700 oldal titkos jelentést a CIA kínzásairól

külföld
2016 május 21., 10:01
  • Lassan tíz éve megy a vita az amerikai sajtóban, a szenátusban és bíróságokon is, hogy megismerheti-e a világ, hogyan vetette kínvallatás alá foglyait a CIA.
  • Most kiderült, hogy a kínvallatások történetét részletesen feldolgozó, 6700 oldalas jelentés egyik példánya megsemmisült.
  • Éppen az a példány, amelyik megfelelő politikai vagy bírósági döntések nyomán a legnagyobb eséllyel kerülhetett volna nyilvánosságra.
  • A jelentés elkészítésében kulcsszerepet vivő Dianne Feinstein demokrata szenátor nem hiszi, hogy a 6700 oldal véletlenül tűnt el, holott a felelősök ezt állítják.

A CIA főnöke a szenátus hírszerzési bizottsága előtt 2006-ban ismerte el először, hogy a CIA titkos létesítményeket tart fenn, ahol speciális kihallgatási technikákat alkalmaznak terrorizmussal vádolt foglyokkal szemben.

Addigra már megjelentek sajtóhírek arról, hogy az USA területén kívül, például Lengyelországban titkos börtönökben vallatnak foglyokat. Erre a 2001 szeptember 11-i merényletek után hozott új törvények adtak felhatalmazást, legalábbis a CIA akkori vezetésének értelmezése szerint. Dianne Feinstein már akkor is tagja volt a szenátus hírszerzési bizottságának, és a San Francisco-i politikus, a város egykori polgármestere már akkor közölte, hogy elfogadhatatlannak tartja a kínvallatásokat.

2007-ben derült ki, hogy a CIA megsemmisítette a kínvallatásokkor készült videófelvételeket, amelyek bizonyíthatták volna, hogy pontosan miben álltak e kínzások. A CIA annak ellenére semmisítette meg ezeket, hogy a Fehér Házból azt tanácsolták, hogy őrizzék meg a dokumentumokat.

Amikor Barack Obama elnök lett, hivatalba lépése második napján hozott egy rendeletet, amelyben megtiltotta a kínvallatásokat és a titkos börtönök használatát a CIA-nak. Aztán a programot évek óta erősen kritizáló Dianne Feinsteint tette meg a CIA-t is ellenőrző hírszerzési bizottság elnökének.

Három évig írták, négy éve titkos

Feinstein vizsgálóbizottságot alapított, amely elkezdte készíteni a jelentést. A jelentésen dolgozók már az első évben brutális gyakorlatokról számoltak be: volt olyan fogoly, akit 20 napon át szinte megállás nélkül vallattak. Ezalatt nem hagyták aludni, nem viselhetett ruhát, fájdalmas pozíciókban kellett órákig állnia, felpofozták, koporsóba zárták és 83 alkalommal vízbe merítették, azaz addig nyomták a fejét vízbe, amíg majdnem megfulladt. A fogolyból végül semmilyen értékelhető információt sem szedtek ki.

A vizsgálóbizottság munkája nem ment simán, kiderült például, hogy a CIA titokban megfigyelte a számítógépeiket. Feinstein úgy érezte menet közben, hogy az elnöktől sem kap kellő támogatást, a CIA-nél sokszor akadályozták az emberei munkáját, és a hírszerzési bizottság támogatását sem volt egyszerű megtartania. Feinstein végig ügyelt arra, hogy demokrata és repulbikánus támogatói is maradjanak a munkának, ebben egyik fontos szövetségese volt John McCain, aki 2008-ban a republikánusok elnökjelöltje volt.

A jelentés 2012-ben készült el, és 6700 oldal hosszú lett. Azóta is nagyon kevesen ismerik a tartalmát, de ők annyit rögtön közöltek, hogy a CIA jóval brutálisabb módszereket alkalmazott, mint amit valaha beismertek a botrány kipattanása óta.

Feinstein és McCain kampányt indított a szöveg teljes nyilvánosságra hozásáért. Hosszas viták után annyit értek el, hogy 2014 decemberében megjelenhetett egy 600 oldalas kivonat a jelentésből, amelyben a korábban már kiszivárgott információkon kívül sok új konkrétum nem volt. Feinstein ekkor nyílt levélben javasolta Obamának, hogy ne csak a könnyen visszavonható elnöki rendelettel tiltsa a kínvallatást, hanem szülessen törvény is róla. Ebből semmi sem lett.

A CIA átlátható működéséért felelős vezető irodájában törölték le

A jelentés egyik példányát Feinstein tavaly elküldte a CIA főfelügyelőjének (inspector general), aki egy ombudsman szerű pozíciót tölt be a szervezetnél. A főfelügyelő elvben függetlenül működik a CIA-n belül, és a törvények betartását és a pénzügyi elszámolásokat ellenőrzi.

Feinstein azt remélte, ha valaha nyilvánosságra lehet majd hozni a teljes jelentést, akkor a főfelügyelőnél lévő példány lehet az, amit legkönnyebben ki lehet majd adatni, akár politikai nyomásra, akár egy bírósági ítélet nyomán.

A Yahoo News most azt derítette ki, hogy ez a példány már tavaly nyáron megsemmisült. A példány eltűnéséről ugyan értesítették az USA igazságügyi minisztériumát, de a hírt mostanáig sikerült eltitkolni. Az is kiderült, hogy az eltűnt dokumentumokat azóta sem pótolták.

Állítólag úgy tűnt el a jelentés, hogy néhány túlbuzgó hivatalnok túl komolyan vette az USA igazságügyi minisztériumának azt az utasítását, hogy a CIA főfelügyelőjénél lévő példányt nem csak nagy gondossággal kell őrizni, hanem még csak megnyitni sem szabad. Azaz elvben vigyázhattak rá a hivatalban, de az ott dolgozók sem nézhették meg a tartalmát.

Amikor megérkezett a dokumentum, akkor feltöltötték a CIA főfelügyelői irodájának zárt belső rendszerére, majd az adathordozót megsemmisítették, nehogy illetéktelen kezekbe kerülhessen. Ezután egy másik munkatárs félreértette a „megnyitni sem szabad a fájlokat” utasítást, és az gondolta, hogy amit meg se lehetne nézni, azt jobb rögtön letörölni. Úgyhogy letörölte. Feinstein szerint ez egyáltalán nem életszerű, szerinte a machináció arra kellett, hogy kisebb legyen az esélye, hogy a jelentés valaha napvilágot lát.

Nem úgy tűnik, hogy valaha kiadják

Közben egyre rosszabbul áll a nyilvánosságért küzdők ügye. A múlt héten befejeződött az a per, amit egy jogvédő szervezet indított a teljes szöveg nyilvánosságáért, és a bíróság első fokon úgy döntött, hogy a jelentésre nem vonatkozik az információszabadságról szóló törvény.

Közben éppen most jár le Feinstein elnöki mandátuma a bizottság élén, és kijelölt republikánus utódja máris közölte, hogy vissza akarja venni az összes szenátusból kikerült példányt, hogy csak egyetlen helyen kelljen őrizni a jelentést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.