Magyarnak álcázta magát a pancser aktivista, hogy lebuktassa Sorosékat

külföld
2016 május 23., 17:30
comments 204

Nem csak Magyarországon megy a kampány Soros György ellen, az USA-ban is támadják konzervatív oldalról, különösen Donald Trump republikánus elnökjelölt hívei.

A New Yorker egy egészen elképesztő kísérletről számolt be, hogyan igyekeztek kínos információkat szerezni a Soros által létrehozott Nyílt Társadalom Intézet (OSI) Kelet-Európában viselt dolgairól.  

"Victor Kesh vagyok, magyar üzletember"

Dana Geraghty, az OSI eurázsiai demokráciaprogramjának felügyelője egy egészen bizarr felvételt talált irodai üzenetrögzítőjén március 16-án. Így kezdődött:

"Szia, Dana. A nevem Victor Kesh, egy amerikai magyar vagyok, és egy alapítvány nevében kereslek. Szeretnénk csatlakozni hozzátok, és támogatni azt, amiért harcoltok, az európai értékek ügyében.” Majd kérte, hogy beszélhessen valakivel, tisztázandó, hogyan lehetne összehangolni a támogatásokat, majd meghagyta a számát.

Ám ezzel a hívás nem ért véget, sőt összesen 7 percig tartott még. Először egy távoli másik hangot lehetett hallani, majd a magát az imént magyarnak valló telefonáló rászólt, hogy „ne mondj semmit, amíg nem tettem le”.

De nem tette le, bár azt hihette, hogy ez megtörtént, mert a felvétel így folytatódott: „Úgy kéne, hogy még száz hasonló hívást kellene intézni nekik”. Majd az állítólagos Victor Kesh felvázolta, hogy be kell küldeni valakit az OSI vezetőihez tárgyalni, és elhelyezni az illetőt az alapítványnál. Úgy kell tennie, mintha pénzt vinne, és így részt vehetne a közös programok kitalálásában, de az igazi feladata az lenne, hogy videófelvételeket készítsen kínos dolgokról. "Fel kell fedezni azt a szervezeti hálózatot, amit Soros fenntart." Azt is hozzátette, hogy a pénzt nem lehet offshore cégektől bevinni, mert Sorosék onnan nem szoktak elfogadni támogatást. „Persze Clintonék elfogadnának” - tette még hozzá.

Ekkor valaki a háttérből javasolt egy megfelelő embert, aki be tudna épülni Sorosékhoz. Egy angol ortopéd sebészt javasolt, akinek tökéletes brit akcentusa van, és az USA-ban tartózkodik, "és nagyon boldogan segítené az ügyet". Az ismeretlen hang elmagyarázta, hogy az illető felkészült, nem lenne probléma neki a rejtett kamera használata sem. „Nagyon tehetséges, meg tudja csinálni”.

Ezután a magát Keshnek és magyarnak mondó hang beszámolt arról, hogy mit lát Geraghty LinkedIN profiljában, és arról értekezett, hogy be kell jutni a Soros-féle polipba. „Valószínűleg vissza fog hívni, de ha nem, akkor más belépési pontot is találok”. Ekkor valaki a háttérből rászólt, hogy azonnal zárja be a LinkedIN profilt, mert az egy olyan közösségi oldal, ahol megnézhetik az emberek, hogy ki nézte meg az oldalaikat.

Az álmagyar mögött egy igazi lengyel állt

A hívás New York államból, Westchester megyéből érkezett, a magát Victor Keshnek kiadó illető pedig James O'Keefe volt. Ő magát oknyomozó újságírónak tekinti, aki a modern információs hadviseléssel politizál. Egy Project Veritas nevű szervezet alapítója és vezetője, ami hivatalosan egy korrupció ellen küzdő civil csoport. Évente több millió dollár adományból működnek, a pénz forrása jórészt ismeretlen. O'Keefe azt állítja, hogy van beépített embere Hillary Clinton kampánycsapatában is, és ha eljön az idő, akkor nagyon kínos felvételeket tesznek majd közzé.

A Project Veritas munkamódszere, hogy megpróbálják valamilyen törvénysértésre rávenni a kiszemelt politikusokat vagy közéleti szereplőket, és erről videó- vagy hangfelvételt készítenek.

Az utóbbi idők nagy kavarásai ezek voltak többek között:

  • O'Keefe első nagy dobása még 2009-ben volt, amikor egy szexmunkásokat segítő civil szervezethez egy fiatal nővel az oldalán azzal állított be, hogy a lány egy 18 év alatti bevándorló prostituált, ő a futtatója, és adjanak tanácsot, hogyan úszhatnák meg a rendőrségi zaklatásokat. A civilektől valaki azt tanácsolta nekik, hogy a lányt cserediákként állítsák be a hatóságok előtt. Az egészet felvették, óriási botrány lett, a civil szervezetet fel kellett oszlatni. Igaz, a titokban lefilmezett munkatárs százezer dollár kártérítést perelt ki O'Keefe-ből, mert beleegyezése nélkül hozta nyilvánosságra a videót.
  • 2010-ben azért vették őrizetbe, mert egy demokrata szenátor irodájába magát telefonszerelőnek álcázva igyekezett bejutni. Lebukott, mielőtt buherálni kezdhette volna a politikus telefonját, és három év felfüggesztettet továbbá 1500 dollár pénzbüntetést kapott.
  • 2011-ben a NPR nevű közszolgálati rádió szerkesztőit akarta megkenni ötmillió dollárral, hogy adjanak nagyobb teret a muzulmán nézeteknek a műsorfolyamban. A rádió munkatársai a titokban felvett beszélgetésben azt mondták, hogy „a republikánusok nemcsak iszlámellenesek, hanem általában idegengyűlölők”. A két szerkesztőnek távoznia kellett a rádiótól.
  • Tavaly úgy akarta a Project Veritas választási csalásba keverni Hillary Clintont, hogy egy kanadai állampolgárként beépített emberük egy nagygyűlésen egy pólót igyekezett venni, aminek árával a kampányt lehetett támogatni. Márpedig az USA-ban külföldről nem szabad kampánytámogatást elfogadni, vagyis kanadai állampolgár nem vásárolhatott ott pólót.

O'Keefe a New Yorkernek nem akarta elárulni, hogy miért igyekezett beépíteni valakit az OSI-hoz, ám egy Trumpot támogató, a republikánusok jobbszéléhez húzó híroldalnak elmondta, hogy a Project Veritas igazgatóságának egyik tagja, Matthew Tyrmand hívta fel rá a figyelmét, hogy Soros micsoda kavarásokban vesz részt Kelet-Európában.

Tyrmand egy lengyel-amerikai üzletember, aki a mostani lengyel kormány nem hivatalos tanácsadójának is mondja magát, és több cikket is írt arról, hogy a kormányellenes lengyelországi tüntetések mögött valójában Soros György áll.

O'Keefe a Breitbart News-nak ezt mondta többek között a Soros elleni támadás kudarcáról:

"Ez egy nagyon veszélyes szakma, nagyon kockázatos, amit csinálunk. Lehetetlen sohasem hibázni. (…) Néha még a börtönbüntetéssel is szembe kell hogy nézzek.

Szeretnék bocsánatot kérni a híveimtől, a támogatóimtól és a csapatomtól, mert úgy érzem, hogy ez egy nagyon fontos, sőt, a legfontosabb ügy – a demokrácia aláásása. Ezek a milliárdosok agitprop mozgalmakat hoznak létre, hogy aláássák a demokráciát. Sajnos megégettem magam ebben a nyomozásban. Nagyon csalódott vagyok."

O'Keefe arra is kitért, hogy szerinte Soros a határok teljes megnyitását akarja, Európában és az USA-ban is, és ezzel a tengeren túlról érkezők esélyt kaphatnak tőle a demokrácia lebontására. (New Yorker, Breitbart News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.