Vezetőben ír a Bloomberg arról, hogy hogyan tömte ki rokonait Matolcsy a jegybank pénzéből

POLITIKA
2016 május 23., 06:09
comments 273

Címlapi vezetőben közölt hosszú feature-cikkben dolgozta fel a világ vezető gazdasági hírügynöksége, a Bloombert a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak fura pénzszórási szokásait. A hírügynökség budapesti tudósítója, Simon Zoltán szépen összefoglalta a lényeget, kezdve attól, hogy

hogyan shortolta a forintot a devizahitelek átváltásakor

az MNB, ami mesterségesen alacsonyan tartotta a forint árfolyamát, így 2014-ben 1,8 milliárd dolláros hasznot realizált a devizahitelesek adósságán, hogy aztán ez a pénz felfogásuk szerint elveszítse a közpénz-jellegét azzal, hogy átutalták a saját alapítványaiknak.

Amelyek aztán

annyi pénzt raktak Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás törpebankjába, az NHB-be, hogy annak hirtelen megnégyszereződött a betétállománya.

Persze az NHB-nek adott pénz jó helyre került:

a bank Matolcsy fiának bútorgyárát finanszírozta.

A Bloomberg nem felejti megemlíteni azt a furcsaságot sem, hogy a magyar ügyészség nem hajlandó nyomozni az ügyben, végül csak egy olyan vizsgálatot rendelt el, ami nem minősül nyomozásnak. Ami azért különösen furcsa, mert amúgy

a legfőbb ügyész, Polt Péter neje az MNB személyzeti főnöke, egyben az egyik pénzosztó alapitvány kurátora is.

Ezek azok a dolgok, amikre már Otilia Dhand, a brüsszeli Teneo Intelligence think tank vezetője is csak annyit tudott mondani, hogy

„ez még kelet-európai mércével mérve is túlmegy minden szokásos urambátyám-kapitalizmuson".

Dhand meglátása szerint erről most, hogy a kormány és a fideszes parlamenti többség minden akarata ellenére sem lehet eltitkolni az alapítványok költéseit, már kézzelfogható bizonyítékok vannak. "Szó szerint nyoma van a papíron annak, hogy hogyan utalt pénzeket a Nemzeti Bank a jegybankelnök hozzátartozóinak" - mondta. (Via Bloomberg. Címlapképünkön Matolcsy György Polt Péter legfőbb ügyésszel beszélget a Parlamentben. MTI Fotó: Illyés Tibor.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.