Az orosz külügyminiszter szerint túlértékelték Európa önállóságát

politika
2016 május 25., 05:05
comments 101

A szerdán Budapestre látogató Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy a jövőre nézve is van még potenciál a magyar-orosz együttműködésben. Kiemelte, hogy „a magyar vezetés őszintén elkötelezett a kapcsolatok további következetes fejlesztése mellett”. Szergej Lavrov - Fotó: AFP/Kirill Kallinikov/SputnikA paksi bővítéssel kapcsolatos uniós vizsgálatok különösebben nem nyugtalanítják, Lavrov biztos abban, hogy „a magyar kormány, amely nemegyszer kifejezte elkötelezettségét a beruházás mellett, megnyugtató választ ad Brüsszel kérdéseire”.

Abszurdnak nevezte, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni szankciót feloldását a minszki megállapodások teljesítéséhez köti, mert szerinte Oroszország nem közvetlen érintettje az ukrán konfliktusnak.

Lavrov úgy látja, hogy „a kérdés ilyen felvetése csupán felbátorítja Kijevet a Minszkben megbeszélt rendezési terv megvalósításának következmények nélküli szabotálására”. Lavrov szerint ez oda vezetett, hogy „Oroszország és az Európai Unió közötti viszony az ukrán hatalom felelőtlen politizálásának túszává vált”.

Lavrov tartja magát ahhoz, hogy az Európai Unió a keleti partnerség programjával választásra kényszerítette a kelet-európai térség országait, amivel szerinte „a geopolitikai térnyerés szűk látókörű politikájának irányvonalát részesítette előnyben”. Továbbra is hibáztatja a nyugati országokat, amiért támogatták „az ukrajnai államcsínyt”, majd aztán mindenért Oroszországot hibáztatták, és szankciókat vezettek be ellene.

„Az az igazság, hogy kicsit túlértékeltük az európaiak önállóságát a világban!”

- jegyezte meg az orosz külügyminiszter, majd hozzátette, hogy szerinte az ukrán válságból kiderült, hogy az EU politikailag és gazdaságilag mennyire függ Washingtontól. Elmondta, hogy egy olyan EU-val akarnak együttműködni, amelyik „nem mindenáron az atlanti szolidaritást helyezi előtérbe”.

„Közös érdekünk, hogy elmélyítsük az együttműködést, s együttesen tudjunk reagálni a jogvédelem, a tudomány és a kultúra területén jelentkező veszélyekre és kihívásokra”

-jegyezte meg bizakodóan.

A NATO növekvő, kelet-európai jelenlétéről azt mondta, hogy ezzel a szervezet tudatosan aláássa a Európában a stratégiai egyensúlyt. Hozzátette, hogy az orosz fél megteszi a szükséges lépéseket „a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek elhárítására”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.