Eximbankos hitelből épül magyar húsüzem Moszkvától néhány kilométerre

POLITIKA
2016 május 25., 10:17
comments 59

Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös sajtótájékoztatót tartott Budapesten. Lavrov, aki az ukrajnai háború kitörése óta először jött Magyarországra, néhány héttel egy NATO-csúcstalálkozó és egy Európai Tanács-ülés előtt érkezett ide, a látogatásáról Szijjártó szerint még Orbán és Putyin állapodott meg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert (Fotó: Kovács Tamás / MTI)
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Szergej Lavrov orosz külügyminisztert (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Szijjártó most bejelentette, hogy a mai tárgyalásokon „magyar, orosz és európai érdekeket” szolgáltak. Mint mondta, Európa és Oroszország együttműködése nélkül az európai együttműködés javítása nehezen volna elképzelhető. Szerinte az orosz természeti erőforrások és az európai magas technológia párosítása jelentheti a kivezető utat.

Szijjártó elmondta, hogy orosz-transzatlanti megállapodás nélkül nem lehet megoldani a globális kihívásokat, ezért fenn kell tartani a pragmatikus együttműködés lehetőségét.

Az eu-s és orosz szankciók miatt a kereskedelmi forgalmunk tavaly 47, idén 25 százalékkal csökkent, és a magyar vállalatok az elmúlt két évben 2,5 milliárd exportveszteséget szenvedtek el – emlékeztetett Szijjártó Péter.

Hogy ezt a folyamatot megállítsák, és megfordítsák, Szijjártó bejelentette:

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök négy gazdasági együttműködési megállapodást kötött.

Kaluga megyével és Kursz megyével, illetve Szentpétervárral már megkötötték, a jövő héten, május 30-án pedig jön a Mordvin Köztársaság vezetője, akivel szintén gazdasági együttműködési megállapodást kötnek. Szijjártó emlékeztetett a tatárföldi magyar konzulátus felállítására is.

Az EU-s szabályozások keretén belül a magyar fél növelné gazdasági jelenlétét: ösztönözni szeretnék az oroszországi magyar vállalkozásokat, így

Moszkvától néhány kilométerre az eximbankos hitelből egy magyar húsüzemet létesítenek, Tula megyében pedig egy óriási takarmánygyár is lesz, és a Richter készen áll arra, hogy nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó teljes termelésre álljon át Oroszországban.

Mol kőolaj-kitermelésének több mint 6 százaléka Oroszországhoz kötődik.

Az MVM és a Roszatom együttműködése zökkenőmentes, a Paks II beruházás pedig rendkívül fontos Magyarország versenyképessége szempontjából – mondta Szijjártó.

Magyarország üdvözölte, hogy 2 év után újra összeül a NATO-Oroszország tanácsülés, Szijjártó pedig örömmel látja ezt.

Arra a kérdésre, hogy mi a válasz azokra a nyugati aggodalmakra, hogy a NATO-csúcs előtt látjuk vendégül Lavrovot, Szijjártó azt mondta: senkinek sem kell aggódnia, hiszen mi sem aggódunk, hogy Putyin elnök Görögországba látogat, illetve hogy a franciák is meghívták őt.

zijjártó visszautasítja, hogy Magyarország a Nyugaton trójai faló lenne, és azt a szemléletet látja veszélyesnek, hogy egy nagy országgal való együttműködés miatt bárkinek is magyarázkodnia kéne.

Lavrov teljes mértékben egyetértett vele, és hozzátette, nem nyugtatni kell a közvéleményt, hanem nem kell „természetellenes módon” lázítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.