A francia cégeknél betiltják a munkaidőn kívüli levelezést

külföld
2016 május 27., 04:31
comments 78

Az új, más részletei miatt amúgy heves tiltakozásokat és erőszakos tüntetéseket is kiváltó francia munkaügyi törvény mondja ki azt is, hogy a munkavállalóknak joguk van lecsatlakozni az internetről.

Ez azt jelenti, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatoknál gyakorlatilag betiltják a munkaidő utáni és a hétvégi levelezést. A cél, hogy az alkalmazottak valamennyire mentesüljenek attól a stressztől, amit az internet hozott az életükbe azzal, hogy bármikor elérhetőek, mindig utánuk lehet kérdezni.

A francia minisztérium illetékesei is egészségügyi felmérésekre mutatnak indoklásul, melyek szerint manapság sokkal több a munkahelyi ügyek miatt stresszelő francia, és ez azért van, mert egy csomó embernek nem ér véget a munkanapja akkor sem, amikor végre elhagyja a munkahelyét a nap végén.

Benoit Hamon, a francia nemzetgyűlés egyik képviselője egy elektromos pórázhoz hasonlította ezt, ami megszállja a magánéletünket is, egészen addig, amíg a munkavállaló össze nem omlik.

A francia kormány ideje már növekvő aggodalommal vizsgálja a munkahelyi kiégések számának növekedését, februárban munkacsoport is létrejött emiatt.

Az új törvény vonatkozó részei szerint a cégek kötelesek belső szabályzatot hozni, ami segít megakasztani a munka túlburjánzását és ebben külön ki kell térni a digitális technológiák és a magánélet kapcsolatára. Ennek része lesz az is, hogy kialakítanak majd olyan beosztásokat, főleg este és hétvégéken, amikor a munkavállalóknak nem kell emaileket olvasniuk.

Vannak szakértők, akik szerint még ez sem elég. Jon Whittle, a Digital Brain Switch kutatója arról beszélt, hogy így meg a fiókjába később benéző alkalmazottra ott váró tonnányi levél okozhat majd stresszt.Ezért szerinte inkább kulturális kérdésről van szó, az email csak egy üzenetküldési forma, ami nem sok mindenről tehet. Azt kéne inkább megkérdezni, vetette fel Whittle a Washington Postban, hogy miért akarunk egyre többet és többet tenni és miért minden a versenytársak lenyomásáról szól.

A törvényhez amúgy egyelőre nem párosul szankció, a minisztérium egyelőre abban bízik, hogy a cégek önkéntes alapon fognak mindebbe beleállni. (Huffington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.