Kiborultak a netezők Harambe, a cincinnati gorilla megölésén

ÁLLAT
2016 május 30., 03:58
comments 264

A hétvégén az ohiói Cincinnati állatkertjében egy 4 éves gyerek átmászott a gorillák kifutógödrét a nézőktől elválasztó biztonsági korláton, aztán beleesett a gödörbe, a gorillák közé. Harambe, a 17 éves hím gorilla odament a gyerekhez, egy ideig állt felette, aztán bevitte a kifutó belső részébe.

Az állatkert dolgozói úgy ítélték meg, hogy a kisgyerek élete veszélyben volt, ezért agyonlőtték a gorillát.

link Forrás

A Facebookon és a Twitteren azonban egy csomóan kiborultak ezen. Nagyon gyorsan terjedt a #justiceforHarambe, azaz az Igazságot Harambénak! hashtag. A többségnek azzal volt baja, hogy az állatkert nem tart ilyen esetekre azonnal ható nyugtatót, és miért kellett ehelyett éleslőszert használni a gorillán.

Mások viszont azzal érveltek, hogy Harambe nem akarta bántani a gyereket, csak ösztönösen megvédte a kiabáló turistáktól. A legtöbb videón nem látszik, hogy a gorilla ártott volna a gyereknek, de az állatkerti dolgozók szerint ez esetleg a nézők oldaláról tűnhetett így, másik szögből nézve ugyanis az is látszott, hogy a gorilla métereken keresztül húzta maga után a gyereket a kifutója belsejébe.

A legtöbben viszont a kisgyerek szüleire támadtak. Szerintük elfogadhatatlan, hogy egy veszélyeztetett állatnak a szülők nem megfelelő odafigyelése miatt kellett meghalnia.

Már több mint 60 ezer ember aláírta azt az online petíciót, ami követeli, hogy a gyerek szüleit vonják felelősségre a gorilla halála miatt.

A Harambe-pártiak közül sokan emlegettek egy 1986-os esetet is, amikor egy brit állatkertben esett be egy 5 éves gyerek a gorillák közé. Az a gyerek az eséstől elvesztette az eszméletét, de nem lett baja, mert egy Jambo nevű gorilla őrizte a többi állattól, és a gyerek hátát is simogatta, amíg magához nem tért.

link Forrás

Jambónak még életnagyságú szobrot is állítottak a hőstette után. (
BBC
)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.