Orbán Viktor házi sportújságírója szerint Dzsudzsák nem való csapatkapitánynak, mert káromkodik

sport
2016 június 02., 08:59
comments 209

Szöllősi György egy ideig a felcsúti Puskás Akadémia sajtófőnöke volt, jelenleg a Puskás hagyatékát kezelő Puskás Intézet igazgatója, mellette pedig a FourFourTwo labdarúgó-magazin magyar kiadásának főszerkesztője.

De sportrajongók között főleg elképesztő meglátásairól és elegáns húzásairól ismert: volt már, hogy nekrológban rugdosta az elhunyt emlékét, fordult elő, hogy lehozott egy névtelen levelet, amiben a Kispest Honvédot támadták, mert ragaszkodnak Puskás nevéhez, kente már Gyurcsány Ferencre a Videoton kiesését 2013-ban. Ezeket és hasonló sztorikat éppen nemrég gyűjtötte össze szépen a Futballsznob blog.

Most Szöllősi megint lépett egyet előre, legfrissebb cikkében arról ír, hogy Dzsudzsák Balázs

"fizikailag és intellektuálisan sem alkalmas arra, hogy akár ennek a csapatnak is a vezére legyen".

A Puskás hagyatékot lenyúló intézet vezetője erre azután jött rá, hogy megnézte Muhi András Pires szurkolói filmjét, a Magyar csapat – „…még 50 perc…-et, ami a magyar válogatott három évét követte végig az Eb-re kijutás pillanatáig.

A filmről mi is részletesen írtunk szerdán, és akkor pont azt emeltük ki, hogy nagy erénye, hogy bejutott a kamera oda, ahova fociszurkolók ritkán juthatnak be: az öltözőkbe, a taktikai felkészítésekre, a félidei értékelésekre. Itt viszont olyan dolog látható, amit avatatlan focidrukker sosem gondolt volna: az edzők és a játékosok is káromkodnak. Ez sok egy kicsit Szöllősinek, aki szerint

"Sem Baróti Lajosról, sem Arsene Wengerről vagy Roy Hodgsonról nemigen tudom elképzelni az efféle bazmegelést, amelyet Egervári és Dárdai például kimondottan jópofának is gondol, hiszen nem indulatból, hanem hangulati elemként, tudatosan használják a vaskosabb kifejezéseket a kamera jelenlétének teljes tudatában, talán afféle hídként a futballisták pszichéjéhez."

Majd rátér a válogatott csapatkapitányára:

"A film végére vezéregyéniséggé váló Dzsudzsák Balázs pedig inkább megfelelő szókincs híján, s bár sokan méltatják most a többieket lelkesítő szerepét, nekem abszolút póznak tűnik az üvöltözése (meg más játékosok és stábtagok indulatos csapkodása és rugdosása kudarcok esetén), s a kamera jelenlétében soha, de talán amúgy sem trágárkodó Gera Zoltán vagy Király Gábor nyugodt mondatai sokkal nagyobb erőt sugároznak, ahogyan az ő szakmai és emberi tekintélyük is nagyobb az öltözőben, azt gondolom, adott esetben kapitányi karszalag nélkül is. Dzsudzsák sem fizikailag, sem intellektuálisan nem alkalmas arra, hogy a vezére legyen akár ennek a csapatnak is, erre talán éppen a norvégok elleni hazai pótselejtezőn igyekezett a leginkább rácáfolni, s a próbálkozásért feltétlen dicséret illeti, ahogyan azért is, hogy az öltözőben is megpróbálja hitelesen eljátszani a csapatkapitányt."

Vajon mi történt? Dzsudzsák nemet mondott a Felcsút ajánlatára? Nem hagyja a hagyatékát Szöllősire? Rengeteg rejtély, de az megint kiderült, hogy nincs Szöllősinél nagyobb elemző a hazai sportújságírásban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.