Gendersemleges lesz a kanadai himnusz

külföld
2016 június 05., 09:37
comments 280

A kanadai Képviselőház hamarosan elfogadhatja azt a javaslatot, ami gendersemlegessé tenné a nemzeti himnusz, az O Canada szövegét. A változtatás csak az angol nyelvű szöveget érintené, itt csak az „in all thy sons” (minden fiadban) változna meg „in all of us”-ra (mindannyiunkban).

(Mondjuk egy fiúzó sor a magyar himnuszban is van.)

link Forrás

O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all thy sons command
in all of us command.

With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!
From far and wide,
O Canada, we stand on guard for thee.
God keep our land glorious and free!
O Canada, we stand on guard for thee!
O Canada, we stand on guard for thee.

A szöveg módosítását a liberális kormány is támogatja. Ha a képviselőház a harmadik olvasat után jóváhagyja a szöveget, akkor továbbmehet a Szenátushoz, ami így nyáron véglegesítheti a törvényt. Az egyik szociáldemokrata képviselő, Christine Moore, hogy tényleg csak egy egészen kis változtatásról van szó, de ez mégis nagyon fontos lehet a kanadai nők számára.

2010-ben már volt egy hasonló változtatási javaslat, de azt akkor a konzervatívok visszautasították, pedig épp egy konzervatív képviselő, Stephen Harper kezdeményezte. Az O Canada szövegét 1906-ban írta Robert Stanley Weir, de azóta már legalább kétszer módosítottak rajta. (USA TODAY)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.