Egy év alatt 105 fiatalt tudott hazaédesgetni a kormány

migráció
2016 június 08., 03:46
comments 327

Tavaly áprilisban indult útjára a Gyere Haza, fiatal! program, ami elsősorban a Nagy-Britanniában élő és dolgozó magyar munkavállalóknak próbál munkalehetőséget biztosítani idehaza.

A kezdeményezés az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium égisze alatt indult el nagyjából 100 millió forintból.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
photo_camera Varga Mihály. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Index most kikérte a társaságtól az eddigi statisztikákat, amikből az derül ki, hogy 5000-en regisztráltak a program honlapján, 381-en töltötték ki a csatlakozáshoz szükséges nyilatkozatokat, és 105-en dolgoznak már közülük Magyarországon. Van még mit betölteni a számok alapján, mivel 134 partnercég vesz részt a programban, akiknek összesen 2140 betöltetlen állásuk van.

Az OFA lakhatási és letelepedési támogatással plusz munkahely biztosításával csábítja haza a fiatalokat. A fenti számok alapján egy magyar hazahozása nagyjából 950 ezer forintba került.

Van miből meríteni. 350 és 500 ezer között mozog azok száma, akik magyarként külföldön dolgoznak, közülük nagyjából 200 ezren próbálnak szerencsét Londonban, és ez a szám az elmúlt években látványosan duzzadt. Németországban például rövid idő alatt megduplázódott a magyar munkavállalók száma, és még nagyobb probléma, hogy a magyar tanulók kétharmada tervezi elhagyni az országot. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.