Tovább szürkülhet a Liget-projekt, Tarlós szerint ők csak politikai érdekeket képviselnek

Tbg
Budapest
2016 június 08., 09:45
comments 155

Nem lesznek zöldfelületek a Városligetbe épített múzumépületek lapostetőin, illetve az egész Városligetre kiterjesztették a kiskereskedelmi tevékenység végzését, döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.

Bár a döntéshozók szerint „nem módosult hátrányára” a Liget-projekt (Szalay-Bobrovniczky Kristóf fogalmazott így), a beruházás kritikusai szerint pont az történik, amiről hónapok óta beszélnek.

Budapest és a világ első közparkjának átalakításával tovább csökken a jelenlegi zöldterület és zöldfelület aránya, illetve egyre nyilvánvalóbb, hogy a Liget elvurstlizálódhat. Hiszen ha a kiskereskedelem a Városliget egész területén folyhat, semmi sem áll majd ellen a park túlzsúfolttá válásának, rendezvényhelyszínné és piactérré történő átalakulásának, mondják.

(Amíg a Városliget a főváros kezelésében állt, szigorú szabályozás védte a parkot az elhasználódástól, többek között harmincnapos regenerációs időszakot írtak elő egy-egy megrendezendő rendezvény között. 2015 óta a Liget-projektet irányító Városliget Zrt. adja ki a területhasznosítási engedélyeket.)

A Greenpeace petíciót is megfogalmazott kedd délután, amelyet rövid idő alatt több mint négyezren töltöttek ki, és juttaták el a képviselőknek.

Szerdán a Fővárosi Közgyűlés tehát módosította a Városliget Építési Szabályzatát (VÉSZ), amely többek között ezekről a kérdésekről is rendelkezik, a képviselők fideszes többsége elfogadta az indítványt, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK és a PM nemmel szavazott.

  • A VÉSZ módosításával elvész annak a lehetősége, hogy az új épületek tetején lévő lapostetőkre zöldfelület (tipikusan gyeptégla) kerüljön, azaz ez nem lesz előírás.

Ezzel tehát várhatóan tovább csökken a Liget-projekt zöldfelület aránya, amely a Városliget Zrt. tájékoztatása szerint nemhogy csökkent, még nőtt volna a mai állapotokhoz képest. Pedig a Zrt. éppen a Városliget beépítése miatti tiltakozás után kezdte el kommunikálni, hogy zöld tetejük lesz a múzeumoknak, úgy tűnik most visszalépés történt.

(A projekt ellenzői ugyanakkor azt hangoztatják, a megnövekedett zöldfelület [körbetérkövezett vékony rétegű gyep pl.] amúgy sem kompenzálja a csökkenő zöldterület [fák, bokrok pl.] arányát.)

Kiterjesztik a kiskereskedelmi tevékenység végzését a Városliget egész területére, azaz shopok, árusok nemcsak a múzeumokban, hanem azokon kívül is lesznek. A jelenlegi tervek szerint nyolc ilyen új, nyolcvan négyzetméteres épület kialakítását tervezik.

A módosítás ellen felszólalt Várnai László, a Civil Zugló egyesület képviselője, aki hangsúlyozta, a projekt legnagyobb problémája, amellett, hogy átalakítja a Városliget eredeti közparki funkcióját, az, hogy olyan, mint az amőba, sosem lehet tudni, hogy épp mi változik, mi lesz.

„Hol lesz például a Fővárosi Nagycirkusz?”

- tette fel a kérdést a három és fél éve zakatoló projektről, de kitért arra, hogy a parkot átszelő és bezárásra ítélt Kós Károly sétány kiváltására továbbra sem létezik életképes javaslat, ahogy számos más kérdés nyitott, pedig már több mint tízmilliárd forintot elköltött az ország a projektre. (A hétvégén épp a tájépítészeti tervekből kimaradt bicikliút sorsáról folyt a vita.)

MTI Fotó: Illyés Tibor
photo_camera Ligetvédők a Fővárosi Közgyűlés június 8-ai ülésén tiltakoztak. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere és így a Fővárosi Közgyűlés tagja ezúttal is hangsúlyozta, hogy egyetért azzal a Balázs Mór tervvel, amit még az előző ciklusban fogadott el a Tarlós vezette Közgyűlés, és amely meghatározza Budapest kövektező 20-30 évének fejlesztési irányait.

Az azóta már sokszorosan semmibe vett dokumentum is úgy fogalmaz, hogy a Városligetnek funkciótisztításra és nem -halmozásra van szüksége.

„Bárhol jó lenne a múzeumi negyed, csak épp nem a világ első közparkjában”

- mondta, majd megjegyezte, ő úgy tudja, Tarlós személyesen nem is ért egyet a Liget-projekttel.

Tarlós azzal védekezett, hogy a fővárosi Fidesz jelenleg a fideszes irányítású kormányzat politikai érdekeit képviseli, ezért fogja megszavazni a VÉSZ módosítását.

„Nekünk Budapestet kell képviselni!”

- kiáltott fel az LMP-s Csárdi Antal erre, majd a DK-s Gy. Németh Erzsébet vette védelmébe a Városliget ügyét.

Szerinte a Fővárosi Közgyűlés akkor sem menne szemben a projekttel, ha a VÉSZ kritizált módosításait nem szavazza meg, csupán annyi történik, hogy budapesti képviselőként egy budapesti közpark érdekeit tartják szem előtt, és nem kell mindenhez tapsolni, amit a kormány lenyom a budapesti vezetés torkán.

Az ülésen ott voltak a Ligetvédők is, akik egy befőttesüvegnyi levegőt adtak át Tarlós István főpolgármesternek, majd a napirendi vitapont előtt elénekelték Cseh Tamás Demokrácia c. nótáját.

A vita után a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a módosítást:

photo_camera Az igennel szavazók zölddel, a nemmel pirossal, a tartózkodó sárgával.

Címlapfotó: MTI Fotó, Illyés Tibor

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.