A FIFA szerint a huligánok idióta bajkeverők

futball
2016 június 12., 14:01
comments 86

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) idióta bajkeverőknek nevezte azokat a huligánokat, akik a szombati angol-orosz és a vasárnapi lengyel-északír Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt randalíroztak és verekedtek Marseille-ben és Nizzában.

Miután az európai szövetség (UEFA) fegyelmi eljárásban vizsgálja a történteket, a FIFA is megszólalt a szurkolói rendbontások ügyében. Mint írták: „Szégyenletes, erőszakos jelenetek játszódtak le az utóbbi napokban Marseille-ben az idióta bajkeverők miatt, akiknek semmi közük a futballhoz és az igazi szurkolókhoz. Határozottan elítéljük az erőszak minden formáját, és teljes mértékben elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyesmi megtörténhet egy labdarúgó-mérkőzésen.”

Az UEFA a három napon át tartó összecsapások mellett azt is vizsgálja majd, hogy a szombati Anglia-Oroszország (1-1) csoportmeccs alatt az orosz drukkerek rasszista dalokat énekeltek. Az európai szövetség elismerte, hogy nem voltak tökéletesek a biztonsági intézkedések a stadionban meg a környékén, és ígéretet tett, hogy a helyi hatóságokkal együttműködve szigorítja az óvintézkedéseket.

Oroszország négy városa jövő nyáron a Konföderációs Kupának, 11 városa pedig 2018-ban világbajnokságnak ad otthont.

Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a szurkolóknak sikerült becsempészniük petárdákat, fáklyákat a marseille-i stadionba, a szervezőknek meg kell akadályozniuk, hogy a folytatásban ilyesmi előforduljon, ezt minisztériuma rendkívül szigorúan vizsgálja majd. Brandet elárulta, hogy az Eb előtt kb. 3000 embert kitiltottak az országból, de a Marseille-ben randalírozó huligánok többsége nem szerepelt az angol és az orosz rendőrség nyilvántartásában.

Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Bildnek elmondta, hogy kölcsönös az információáramlás a német és a francia hatóságok között, így 2500 huligán adatait osztották meg a franciákkal. A német rendőrség 18 személyt már fel is tartóztatott Trier közelében. A korábban erőszakos cselekményeket elkövető drezdai szurkolók, akiknél több fekete csuklyát is találtak, nem hagyhatták el az országot. A hatóságok fokozottan ellenőrzik a német-belga határvidéket, mert a világbajnoki címvédő válogatott este az észak-franciaországi Lille városában játszik Ukrajnával.

Az elmúlt napok szurkolói botrányairól a francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps is megszólalt a TF1 televízióban: „Szomorú, hogy ez megtörténhetett. A hideg kiráz! Ezek az emberek nem szurkolók, csak felhasználják a futballt a barbár, erőszakos cselekményeikre.” (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.