Király annak a Matthäusnak a csúcsát dönti meg, akinél védett is

futball
2016 június 14., 08:43
comments 44

Ha ma pályára lép, Király Gábor lesz az Európa-bajnokságok történetének legidősebb játékosa, megelőzve Lothar Mattheust. A német nevetségesen fiatalon, 39 évesen és 91 naposan tartotta eddig a csúcsot, Király 40 éves és 74 napos. (Az olaszok kapusa, Buffon csak 38 és fél éves.)

Király Gábor Ferenc éppen a mai ellenfelünk, az osztrákok ellen mutatkozott be a válogatottban. Bicskei Bertalan adta meg neki a bizalmat, pár nappal 22. születésnapja előtt, ekkor már a Hertha kapusa volt.

Válogatottként első labdaérintésével kifogta Toni Polster büntetőjét.

link Forrás

3-2-re nyertünk, így állt fel a csapat: Király - Sebők, Fehér Csaba, Hrutka, Mátyus - Lisztes, Halmai, Illés, Herczeg (Kovács Zoltán, 82. perc) - Horváth Ferenc (Tóth Norbert, 85. perc), Korsós Attila (Hamar István, 85. perc). Gól: Horváth és Illés (2)

A következő három tavaszi meccsen aztán mégsem ő, hanem Hajdu Attila, a Fradi kapusa kapott lehetőséget, de ősztől már Király lett Bicskei első számú kapusa.

Király első tétmeccse a portugálok elleni Eb-selejtező volt, 1998. szeptember 6-án. 50 ezer néző előtt a Népstadionban 3-1-re kaptunk ki. Cristiano Ronaldo ekkor még csak 13 éves volt. Király rövidnadrágban védett (!) és a harmadik gólt bepotyázta.

link Forrás

Bent maradt a kapuban, a következő három meccsen csak egy gólt kapott, a románoktól Budapesten, arról nem tehetett. Bicskeinél aztán már ő védett a tétmeccseken, csak barátságos meccseken kapott lehetőséget Sáfár Szabolcs vagy Babos Ádám.

Szép történet lett volna, ha Király rögtön az első selejtezősorozatán kivezeti a válogatottat az Európa-bajnokságra, erről természetesen szó sem volt, a románoktól kikaptunk Bukarestben,a szlovákoktól itthon, és nem tudtuk legyőzni Liechtensteint sem. Gólt persze Király nem rúghatott. Egy csoportban voltunk a Figo-Rui Costa-féle portugál csapattal, hármat-hármat rúgtak nekünk, a kinti meccsen Király legalább egy gólban benne volt.  

A következő selejtezősorozatban is maradt Bicskei, és ő továbbra is bízott Királyban. Megint összekerültünk a románokkal, itthon nem tudtuk megverni a litvánokat, kikaptunk a grúzoktól és az olaszoktól odavissza.

Bicskei után még három olyan szövetségi kapitány jött (Gellei Imre, Lothar Mattheus és Bozsik Péter), akiknél Király volt az elsőszámú kapus. Aztán Várhidi Péter váltott, nála Végh Zoltán és az azóta elhunyt Fülöp Márton kezdett, így legalább megúszta a Málta elleni vereséget. Erwin Koeman is inkább Fülöpben és Babosban bízott, csak egy barátságos meccsen állította a kapuba. Volt olyan négyéves szünet, amikor nem védett a válogatottban 2006 és 2010 között.

Klubkarrierjében több volt. A Herthában volt olyan szezonja, amikor vitte volna az Arsenal is, de maradt a berlinieknél. Hét év után távozott, nagy klubban aztán nem kapott lehetőséget, de legalább védett Angliában (Crystal Palace, kölcsönben West Ham, Aston Villa, aztán Burnley), majd visszatért Németországba, az 1860 Münchenhez. A Fulhambe szerződött 2014-ben, de ott már csak tartalék volt, majd hazatért Szombathelyre.

A válogatottban viszont újra alapember lett. A 2010-ben szövetségi kapitánnyá kinevezett Egervári Sándor sem benne gondolkodott eleinte, Bogdán Ádámot favorizálta, aztán felváltva védett tétmeccseken Király és Bogdán. A románok elleni 0-3 és a hollandok elleni 1-8 Bogdán rémálmaiban jön elő.

Pintér Attila egyetlen tétmeccsén, az északírek elleni Gulácsi Péter állt a kapuban. Dárdai az első meccsén nem kokcázatottt, a románok ellen egykori csapattársát, Királyt állította a kapuba Bukarestben. Egyszer nem védett csak Dárdai alatt tétmeccsen, Feröer ellen a kapitány kipórálta Dibusz Dánest, a Fradi kapusát.

Bernd Strock mer kockáztatni, és a fiatalokban is jobban bízik, mint Dárdai, a kapusposzton mégis meghagyta Királyt. Aki ezt a norvégok elleni két meccsen maximálisan meghálálta.

Ez volt a 100. meccse, a norvégok elleni pótselejtező.

link Forrás

Király öt Európa-bajnoki selejtezősorozaton és három vébé-selejtezősorozatban védett. Végül eljutott egy nagy tornára.

Királyban az NBI-ben még biztosan van legalább egy szezon. Nagy kérdés, hogy visszavonul-e a válogatottól, vagy a szövetségi kapitányra bízza, kit védet a világbajnoki selejtezőn. A keretben Dibusz Dénes mellett még Gulácsi Péter, a Lipcse kapusa van. Előbbi 25, utóbbi 26 éves.

Királynak az Eb-rekord tehát minden bizonnyal meglesz. A világbajnokságok legidősebb játékosa a kolumbiai Faryd Mondragón. Ő 43 évesen és 3 naposan védett Japán ellen. Király akkor sem tudná lehagyni, ha a következő vébére kijutnánk. A világbajnoki rekorddöntéshez még 2022-ben is védenie kéne, és ott is kéne lennünk.

A 103 válogatott meccse alatt ezek a legendák találtak be Királynak: Alan Shearer, Inzaghi, Del Piero, Jan Koller, Zlatan Ibrahimovic (többször), Berbatov, Gerrard, Terry, Solskjaer, Podolski, Rooney, van Persie.

És csatárok, akik megpróbálták, de nem lőttek gólt Királynak: Totti, Raul, Klose, Crespo, Beckham. És Messi, igaz az argentín egy percig sem volt a pályán.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.