Letartóztatták Svájcban a Mossack Fonseca egyik informatikusát

külföld
2016 június 15., 18:13
comments 45

Őrizetbe vették a Panama-iratok által kirobbantott offshore-botrányban érintett Mossack Fonseca ügyvédi iroda genfi irodájának egyik informatikusát.

Az AP amerikai hírügynökség a Le Temps című svájci napilapra hivatkozva azt írja, hogy a kiszivárogtatással kapcsolatban vették őrizetbe a meg nem nevezett informatikai szakembert. A Le Temps ugyanakkor azt is megírta: azt egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a most őrizetbe vett illető szivárogtatta ki a dokumentumokat.

A genfi ügyészség mindössze annyit erősített meg, hogy az ügyben büntető eljárás van folyamatban, és maga az ügyvédi iroda tett feljelentést. A nyomozóhatóságok jogosulatlan adatszerzés és számítógépes rendszerhez való jogosulatlan hozzáférés gyanúja miatt vizsgálódnak. A férfit pár napja vették őrizetbe, és a rendőrség házkutatást is tartott a Mossack Fonseca genfi irodájában. A cég egyelőre nem reagált a sajtó megkeresésére.

Április elején derült ki, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától egy ismeretlen hatalmas mennyiségű adatot adott át a német Süddeutsche Zeitungnak, melyet oknyomozó újságírók nemzetközi hálózata dolgozott fel, betekintést engedve abba, milyen offshore cégeken keresztül kezelik vagy adott esetben tüntetik el az adóhatóság árgus szemei elől vagyonukat a világ leggazdagabbjai. Az ügy kirobbanását követően lemondásra kényszerült az izlandi miniszterelnök és egy spanyol miniszter is. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.