A fideszes alpolgármester személyesen csinálná ki a független médiát Dunaújvárosban

Média
2016 június 17., 05:21
comments 211

Dr. Ragó Pál éles szemű állampolgár. A Dunaújvárosban nemrég tartott időközi helyi képviselő-választás kampánya közben ugyanis képes volt kiszúrni, hogy a castellum.do nevű apró helyi híroldal megsértett egy törvényi előírást. Azon  sajtótermékeknek ugyanis, amelyek fizetett politikai hirdetést szeretnének közzétenni egy kampány során, a törvény előírja, hogy a tarifatáblázatukat küldjék meg az ÁSZ-nak, amelyik azt a weboldalán publikálja.

Miután Dunaújváros képviselő-testületéből lemondott egy gyilkossággal vádolt fideszes tag, és elindult az időközi kampány, Ragó nem találta a Castellum tarifáit az ÁSZ oldalán, ezért tett bejelentést a területi választási bizottságnál. Hősünk azonban nem átlagos állampolgár, hanem a helyi Fidesz tagja, a város egyik alpolgármestere és az időközin a párt kampánystábjának tagja volt. A Castellum pedig egy független, Nyulasi Zsolt - egykor például a Magyar Narancsban príma cikkeket publikáló újságíró - által alapított helyi hírblog, ami régóta idegesíti a helyi hatalmat. Amely eszerint a feljelentés eszközével próbálja ellehetetleníteni a kritikus sajtót.

Részben sikerrel. Azt ugyanis Nyulasi is elismerte, hogy hibázott az ügyben, bár először egyáltalán nem értette a problémát. A Castellum ugyanis a kampány előtt publikus posztban közölte le a lap választási kódexét, benne a politikai hirdetések tarifatáblázatával, amit Nyulasi azok után el is küldött az ÁSZ-nak. De, mint az eljárás során később rájött, elgépelte az emailcímet, azt pedig nem ellenőrizte utólag, hogy a küldeménye célba ért-e.

Az újságíró-lapalapító fellebbezésében, illetve több cikkben is elismerte, hogy bár nem szándékosan, de hibát követett el, amit sajnált, a lap megbüntetését is jogosnak tartotta, annak összegével ugyanakkor nem értett egyet. A 222 ezer forintos büntetés egy ilyen kiadványt ugyanis a végső ellehetetlenülés szélére sodor. Miközben a Castellum szándékai világosak voltak az ügyben, hiszen a szóban forgó tarifatáblázatot a saját oldalukon publikálták.

Az Országos Választási Bizottság aztán arra való hivatkozással nem tárgyalta érdemben Nyulasi fellebbezését, hogy a dokumentumban a "személyi azonosító" rovatba a személyi igazolványszámát írta be. (Vessenek veszett alpolgármesterek elé, de én ebből tudtam meg, hogy az igazolványszámon felül létezik más azonosítóm is.)

Az agresszív helyi hatalom így betű szerint jogosan tudna elhallgattatni egy független hangot, hacsak az olvasók meg nem akadályozzák ezt. Nyulasi ugyanis gyűjtést indított a 222 ezer forint előteremtésére. Ebben a posztban olvasható a számlaszám, ha támogatandónak tartod az ügyet, ne habozz segíteni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.