Fivére szerint pszichés problémái voltak a brit képviselőnő gyilkosának

külföld
2016 június 17., 04:45
comments 57

Scott Mair szerint fivére, a munkáspárti képviselő, Jo Cox meggyilkolásával gyanúsított Thomas régóta pszichés problémákkal küzd. Thomas "nem erőszakos, a politika sem érdekli különösebben", mondta a Telegraphnak. Ezzel arra utalt, hogy a hatóságok vizsgálják, volt-e politikai indíttatása a gyilkosságnak.

Helyszínelő Jo Cox megölésének helyszínén. Christopher Furlong/Getty Images
photo_camera Helyszínelő Jo Cox megölésének helyszínén. Christopher Furlong/Getty Images

Más bizonyítékok ellentmondanak Scott Mair feltételezésének. Például az, hogy Thomas Mair a szemtanúk szerint a támadás közben azt kiabálta, hogy

Nagy-Britannia az első (Put Britain first).

Áldozata, Jo Cox a Nagy-Britannia EU-tagsága melletti Remain kampány aktív tagja volt.

Gyilkosa az amerikai jogvédő központ, a Southern Poverty Law Center tájékoztatása szerint egy amerikai neonácicsoport, a National Alliance támogatója volt, legalább 620 dollár értékben vásárolt a kiadványaikból, megrendelője volt a magazinjuknak is. A Telegraph értesülései szerint ugyancsak előfizetője volt az S. A. Patriot című apartheidpárti dél-afrikai magazinnak is.

Az amerikai neonáciktól kézikönyvet is rendelt arról, hogy hogyan lehet hétköznapi, boltban beszerezhető anyagokból házilag fegyvert gyártani. A szemtanúk beszámolói alapján egy ilyen, barkácsoltnak tűnő fegyverrel gyilkolhatta meg a 41 éves képviselőnőt. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.