Két hete alakult, üres kasszájú cég került be az MKB vásárlói közé

gazdaság
2016 június 17., 08:50

Nem zárult le az ötödik legnagyobb magyarországi bank, az MKB körüli kavarás. Mint az március végén berobbant, egy totál ismeretlenekből álló, de annál gyanúsabb társaság adott 37 milliárd forintos ajánlatot a bankért a magyar állami tisztviselők által irányított Szanálási Alapnak, amit az el is fogadott.

(Korábban, 2014 nyarán az állam szépen ráfizetve megvette a Bayerische Landesbanktól az MKB-t, MNB-s menedzsmentet iktatott be Balog Ádám vezetésével, majd a bankról leválasztotta a pénzintézetet döbbenetesen veszteségessé tevő bedőlt hiteleket, a maradékot pedig lepasszolta technikailag nem állami, de valójában az állam által irányított Szanálási Alapnak. Ami most, június végéig vállalta, hogy újra magánbefektetőknek adja el a bankot.)

A 37 milliárdos ajánlatot egy három cégből álló konzorcium tette: a szingapúri-luxemburgi hátterű, állítólagosan indai és kínai befektetőket tömörítő Blue Robin Investments SCA, a szintén rejtélyes, ám magyar Minerva Zrt. METIS alapja (ők 45-45 százalékos tulajdonosok lesznek), továbbá egy magyar nyugdíjalap, a CIG csoporthoz tartozó Pannónia Nyugdíjalap. A konzorciumot a Blue Robin vezeti.

A Magyar Narancs most újabb részleteket szedett össze a titokzatosságba burkolózó új tulajdonosjelöltről.

Korábban a luxemburgi Blue Robin Management sàrl tulajdonosa egy szingapúri reklámügynökség, a Prime Direct volt, ezt azonban a közelmúltban, június 7-én felváltotta egy magyar cég, a GRAHA Hungary Investment Zrt. Ez a cég nemrég alakult (egészen pontosan június 1-én jegyezték be, miután áprilisban megalapították), tulajdonosa ugyanaz a rengeteg cégben jelenlévő férfi, aki korábban is a Blue Robin nevében nyilatkozott: Rakesh Kumar Aggarwal. (Érdekesség, hogy a GRAHA Zrt.-be csak 1,25 millió forint alaptőkét fizetett be a tulajdonos, a cég mégis megvásárolta a 4 millió forint tőkéjű luxemburgi Blue Robin Managementet.)

A GRAHA (aminek jelentése régi hindu szövegekben: leigázni, megszerezni, megtartani) Zrt. magyar ügyvezetővel is rendelkezik, őt Csépai Gergelynek hívják, és LinkedIn profilja szerint rajong a misztériumokért, titkosítógépekért. Van kisebb saját cége, de főként a KOGART-tulajdonos Kovács Gábor cégeiben volt ügyvezető. Az egyik főtulajdonos képviselőjeként meghatározó befolyása lesz az MKB ügyeire.

A Magyar Narancs beszélt Aggarwallal is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Azt viszont megtalálta az újság, hogy részvényes négy Brit-Virgin-szigeteki offshore cég, a Multivest Offshore Inc., az Alliance Health Partners Inc., az Apace Communications Ltd. és a New Horizon Ventures Group Ltd. esetében is. A Multivestről kiderítette a lap, hogy egy nagy, filmgyártással foglalkozó szingapúri cégben tulajdonos, a World Media Groupban. Aggarwal egyébként is komoly filmes kapcsolatokkal rendelkezik, korábban például több Sony-tulajdonú cégben volt ügyvezető, és üzletelt mindenféle Bollywood-i befektetőkkel, sztárokkal (Ratnam Sudesh Iyer, Raman Hirji Maroo, Jackie Shroff).

Május közepéig igazgató volt Aggarwal egy Mortice Ltd. nevű, londoni tőzsdén jegyzett szingapúri befektetési holdingban, ami a a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett, közel 15 millió dolláros (4,2 milliárd forintos) tőkéjű Mancom Holdings Ltd. papírjainak 78,9 százalékát birtokolja. És még rengeteg cégben van jelen:

A Magyar Narancs talált még egy különös dologot: hogy ugyanaz az Aggarwal két különböző indiai cégvezetői azonosítóval (DIN-nel) is rendelkezik, márpedig ez törvénysértő lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.