Két hete alakult, üres kasszájú cég került be az MKB vásárlói közé

gazdaság
2016 június 17., 08:50
comments 39

Nem zárult le az ötödik legnagyobb magyarországi bank, az MKB körüli kavarás. Mint az március végén berobbant, egy totál ismeretlenekből álló, de annál gyanúsabb társaság adott 37 milliárd forintos ajánlatot a bankért a magyar állami tisztviselők által irányított Szanálási Alapnak, amit az el is fogadott.

(Korábban, 2014 nyarán az állam szépen ráfizetve megvette a Bayerische Landesbanktól az MKB-t, MNB-s menedzsmentet iktatott be Balog Ádám vezetésével, majd a bankról leválasztotta a pénzintézetet döbbenetesen veszteségessé tevő bedőlt hiteleket, a maradékot pedig lepasszolta technikailag nem állami, de valójában az állam által irányított Szanálási Alapnak. Ami most, június végéig vállalta, hogy újra magánbefektetőknek adja el a bankot.)

A 37 milliárdos ajánlatot egy három cégből álló konzorcium tette: a szingapúri-luxemburgi hátterű, állítólagosan indai és kínai befektetőket tömörítő Blue Robin Investments SCA, a szintén rejtélyes, ám magyar Minerva Zrt. METIS alapja (ők 45-45 százalékos tulajdonosok lesznek), továbbá egy magyar nyugdíjalap, a CIG csoporthoz tartozó Pannónia Nyugdíjalap. A konzorciumot a Blue Robin vezeti.

A Magyar Narancs most újabb részleteket szedett össze a titokzatosságba burkolózó új tulajdonosjelöltről.

Korábban a luxemburgi Blue Robin Management sàrl tulajdonosa egy szingapúri reklámügynökség, a Prime Direct volt, ezt azonban a közelmúltban, június 7-én felváltotta egy magyar cég, a GRAHA Hungary Investment Zrt. Ez a cég nemrég alakult (egészen pontosan június 1-én jegyezték be, miután áprilisban megalapították), tulajdonosa ugyanaz a rengeteg cégben jelenlévő férfi, aki korábban is a Blue Robin nevében nyilatkozott: Rakesh Kumar Aggarwal. (Érdekesség, hogy a GRAHA Zrt.-be csak 1,25 millió forint alaptőkét fizetett be a tulajdonos, a cég mégis megvásárolta a 4 millió forint tőkéjű luxemburgi Blue Robin Managementet.)

A GRAHA (aminek jelentése régi hindu szövegekben: leigázni, megszerezni, megtartani) Zrt. magyar ügyvezetővel is rendelkezik, őt Csépai Gergelynek hívják, és LinkedIn profilja szerint rajong a misztériumokért, titkosítógépekért. Van kisebb saját cége, de főként a KOGART-tulajdonos Kovács Gábor cégeiben volt ügyvezető. Az egyik főtulajdonos képviselőjeként meghatározó befolyása lesz az MKB ügyeire.

A Magyar Narancs beszélt Aggarwallal is, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Azt viszont megtalálta az újság, hogy részvényes négy Brit-Virgin-szigeteki offshore cég, a Multivest Offshore Inc., az Alliance Health Partners Inc., az Apace Communications Ltd. és a New Horizon Ventures Group Ltd. esetében is. A Multivestről kiderítette a lap, hogy egy nagy, filmgyártással foglalkozó szingapúri cégben tulajdonos, a World Media Groupban. Aggarwal egyébként is komoly filmes kapcsolatokkal rendelkezik, korábban például több Sony-tulajdonú cégben volt ügyvezető, és üzletelt mindenféle Bollywood-i befektetőkkel, sztárokkal (Ratnam Sudesh Iyer, Raman Hirji Maroo, Jackie Shroff).

Május közepéig igazgató volt Aggarwal egy Mortice Ltd. nevű, londoni tőzsdén jegyzett szingapúri befektetési holdingban, ami a a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett, közel 15 millió dolláros (4,2 milliárd forintos) tőkéjű Mancom Holdings Ltd. papírjainak 78,9 százalékát birtokolja. És még rengeteg cégben van jelen:

A Magyar Narancs talált még egy különös dologot: hogy ugyanaz az Aggarwal két különböző indiai cégvezetői azonosítóval (DIN-nel) is rendelkezik, márpedig ez törvénysértő lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.