Egy lépéssel közelebb a továbbjutáshoz: Izland–Magyarország 1-1!!!

futball
2016 június 18., 16:06
comments 426

1-1-es döntetlent játszott a magyar válogatott Izland ellen a második Eb-meccsünkön. Ezzel 4 pontunk van, már biztosan nem lehetünk a csoportunk utolsói, és

elég nagy az esélye annak, hogy tovább fogunk jutni a csoportból.

link Forrás

Izland azt a gusztustalan védekező játékot játszotta, amivel 2004-ben Görögország ideiglenesen meggyilkolta az európai focit, és megnyerte az Eb-t. Az északi válogatott alig csinált valamit, egy ajándék 11-essel szereztek vezetést az első félidőben. A magyar válogatott végig iszonyatos mezőnyfölényben játszott. A legnagyobb eredmény, hogy a meccset végig bírták kondival a játékosaink, és nem estünk szét az igazságtalannak érzett izlandi gól után. A második félidőben iszonyatos volt a magyar nyomás az izlandiakon, és hibáztak is: a hajrában egy védőjükről pattant a kapuba a labda.

A negyedik percben Gera szép beadásából alakított ki helyzetet a magyar válogatott, de veszélytelen volt. A meccs első perceiben kiegyenlítettnek tűnt a játék, igazán komoly helyzeteket egyik csapat sem tudott kiépíteni. Látszott az is, hogy az izlandi válogatott nagy erőssége, hogy remek fizikumú játékosokból áll, pont ezért mondta egy rakás szakértő, hogy mennyire nehéz dolga lesz ellenük a magyar válogatottnak.

Izlandi focisták egyébként most először jutottak ki nagy világversenyre, és rögtön egy Portugália elleni döntetlennel kezdtek. Nem túlzás azt mondani, hogy Izland is legalább akkora focicsodát látott a válogatottjuk első Eb-szereplése után, mint amekkorát mi az Ausztria elleni 2-0 után.

A 10. percben Izland szögletből alakított ki helyzetet, és rögtön fejessel veszélyeztettek, jelezve, hogy nemcsak erősek, de magasak is a játékosaik. Király ugyan rajta volt, de a fejes végül csak kívülről érte a felső hálót.

Utána rögtön a magyaroknak sikerült az izlandi 16-os mögé vinni a labdát, de az izlandi védők rögtön összezártak: nem is sikerült senkinek kapura lőnie. A középről vezetett magyar támadások többsége korán felőrlődött az erős izlandi védők között, de szerencsére a magyar válogatott megmutatta azt is, hogy a széleken felhúzódva, nagy beadásokkal is tudja veszélyeztetni az izlandi kaput. Kleinheisler és Stieber remekül játszott össze ezeknél a támadásoknál.

A 17. percben Dzsudzsák próbált 20 méterről kapura lőni, de a labdája lepattant egy izlandi védőről. A 18. percben ugyanez lett a sorsa Gera lövésének, aminek Stieber pompás labdaszerzése és Dzsudzsák passza ágyazott meg.

Ez nagyjából így ment végig az első fél órában: labdabirtoklásban komoly magyar fölény, de az izlandiak betömörültek a kapujuk elé, betonból volt a védelmük. Ennek ellenére azért nem tűnt úgy, hogy itt csak a magyar válogatott találhat gólt. Mindkét csapat aprólékos építkezéssel várt arra, hogy a másik oldalon egy hiba helyzetbe hozza őket.

Magyar oldalon talán Nagy Ádám és Kleinheisler voltak az első félidő hősei, Nagy rengeteg labdát szerzett, mindenhol ott volt, Kleinheisler pedig az osztrák meccshez hasonlóan jól osztotta a labdákat, és több lövése is volt, ami kevéssel ment az izlandi kapu mellé.

De hogy mennyire nem volt biztos a magyar mezőnyfölény, az a 31. percben rögtön nyilvánvalóvá vált, amikor Gudmundsson le tudott fordulni Kádárról és Király bravúrja kellett ahhoz, hogy a szép izlandi támadásból ne legyen gól.

A 38. percben pedig újra a semmiből alakított ki helyzetet az izlandi válogatott, de Sigthorsson lövése egy hátraérő magyar védő lábáról levágódott, ezért szögletet lőhetett az ellenfél. A beívelt labdára Király jött ki, de kicsúszott a kezéből a labda, és a földre került a kapus. A nagyobb gond viszont az, hogy a tumultusban egy izlandi is földre került, ezért 11-est kaptak az izlandiak.

A magyar játékosok és a magyar kispad is vitatta, hogy kellett-e ezért 11-est adni, de a fontos nem ez, hanem, hogy sajnos

Sigurdsson élt a felkínált lehetőséggel és a magyar kapuba bombázott.

link Forrás

Király idegességében jó messzire rúgta a labdát.

A második félidőben minden maradt ugyanúgy: magyar mezőnyfölény, izlandi veszélyeztetések, de mindkét csapat komolyabb helyzet nélkül.

Izland láthatóan ráült a góljára, ahol tudták, gyilkolták a játékot.

Ami foci volt ezen a meccsen, azt a magyar csapat játszotta.

Az 53. percben Stiebert rántotta a földre egy védő az izlandi 16-oson belül, de az orosz bíró annak ellenére sem adott 11-est, hogy a magyar csapat és szurkolóik nagy része ezt reklamálta, és ránézésre ez a lerántás semmivel sem volt ártatlanabb, mint amiért Izland az első félidőben lehetőséget kapott.

Az 58. percben megint egy oldalról érkező, nagy beadással veszélyeztetett a magyar csapat, de Lang a hosszú oldalon pont nem érte el Kádár labdáját.

A szerencsétlenkedésnek Bernd Storck cserével próbált véget vetni: behozta Bödét és Nikolicsot, Stieber és Priskin helyére.

Közben cseréltek az izlandiak is: a csapatkapitány Gunnarsson helyére jött Hallfredsson.

Rögtön a cserék után Dzsudzsák 27-30 méterről bombázott bele egy szabadrúgást az izlandi kapusba. A kipattanót sajnos izlandiak érték el, de ezzel a 66. percben megvolt a magyar válogatott első, kapura tartó lövése is.

(MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)
photo_camera (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A magyar nyomás érezhetően megnőtt a második félidő közepén, sokszor tényleg csak a szerencse mentette meg az ellenfelet.

A 68. percben Böde tört be az izlandi 16-oson belülre, és látszott, hogy ő már fizikálisan pariban van az izlandi védelem izomtornyaival. De lövésig Böde sem jutott el: rögtön 4 izlandi ugrott rá.

A 72. percben újra Dzsudzsák beadása volt veszélyes, mert az izlandi kapus a beadás alá szaladt. A második félidőben, mikor már a magyar csapat el is találta a kapuját, Halldórsson teljesen szétesett, egy rakás labda kipattant róla, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy a magyar csapat gólt tudjon lőni.

A 75. percben ismét megiramodott a magyar válogatott, de Finnbogasson jó érzékkel lerántotta Guzmicsot. Sárgát kapott érte, Dzsudzsák pedig szabadrúgást. Finnbogasson ezért nem játszhat az osztrákok ellen, Dzsudzsák pedig pont az izlandi kapus kezébe lőtte a labdát.

A 77. percben kb. ugyanez történt, akkor Saevarsson kapott sárgát Dzsudzsák lerántásáért. Kleinheisler szabadrúgása viszont sajnos gyengére sikerült.

A bíró, ha lehet, a második félidőben még idegesítőbben fújt, mint az elsőben, kifelé rendelt szabadrúgást, amikor a megiramodó Bödét rántották le az izlandi 16-osnál, aztán a látszat kedvéért megfeküdt az izlandi védő is. Nem sokkal később pedig Kádár kapott sárgát, amiért egy izlandi épp az ő közelében esett el.

A 84. percben Sigthorsson helyére az izlandiak 37 éves klasszisa, Gudjohnsen állt be, aki átvette a csapatkapitányi posztot is, nálunk pedig Juhász helyére Szalai. Logikus lépés: a magyar válogatottnak már mindent kockáztatnia kellett.

Izland már csak az időt igyekezett húzni, a kapusuk jött előre a félpályára elvégezni a szabadrúgásokat.

A pofátlanságnak azonban meglett a böjtje:

a 88. percben egy szép magyar támadás után öngólt lőtt egy izlandi játékos.

15 millió magyar ad hálát Saevarsonnak.

link Forrás

Persze, ha nem az izlandi, akkor Böde lövi be a gólt: rajta volt a magyar csatár.

A magyar drukkerek örömükben petárdáztak is egy kicsit, de Dzsudzsák hamar lenyugtatta őket. A bíró viszont részben ezért 4 percet hosszabbított.

A hosszabbítás harmadik percében még a magyar 16-os tájáról kaptak egy szabadrúgást az izlandiak, mert Lang szabálytalankodott a bíró szerint egy izlandi támadó ellen. De nem ment be, a bíró pedig lefújta a meccset.

A döntetlennel 4 pontja van a magyar csapatnak, teljesen megérdemelten, sőt, talán még a győzelmet is megérdemelte volna a válogatottunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.