Ha hamarabb jön egy Bernd Storck, hány Eb-n és vébén lettünk volna már ott?

futball
2016 június 18., 09:28
comments 178

Lehet vitatkozni azon, hogy Bernd Storck zseni-e (szerintem az), tuti, hogy neki is lesz még rossz meccse. De azt Dárdai Pál közösen bebizonyították, hogy egy nagyon szerény játékoskerettel is elérhető az a cél, ami 30 évig nem sikerült.

Két és fél éve még annyira reménytelen volt a helyzet, hogy Szalai Ádám kiült a sajtó elé, és megpróbálta felnyitni a közvélemény szemét, hogy mi vezetett a románok elleni 0-3-hoz és a hollandok elleni 1-8-as mészárszékhez, és miért teljesen irreális elvárás ezektől a játékosoktól a szakmájukhoz csak ennyire értő szövetségi kapitányokkal elvárni a kijutást bármilyen tornára.

link Forrás

Szalai Ádám azért könyörgött, hogy valaki ferje a fejükbe, mi a dolguk a pályán. Ekkor két szövetségi kapitány munkáját ismerte. Két meccset játszott Erwin Koemannál, 16-ot Egervári Sándornál.
link Forrás

Szalai azt is mondta, hogy beszélt Csányi Sándor MLSZ-elnökkel is, aki megértette a panaszait. Majd a megoldás az lett, hogy a következő sorozatra kinevezték, tadamm: Pintér Attilát.

Azóta több fontos dolog is történt. Például beleláthattunk abba, hogy mi ment az öltözőben Egervári alatt. Érdemes nézni Bogdán Ádám arcát, ahogy hallgatja Egervári hasznos taktikai utasítását a szünetben 0-4-nél. (Azt a rémálmot a mostani keretből Guzmics, Kádár, Dzsudzsák, Böde és Németh Krisztián is a pályán élte át, csere volt Nikolics és Elek.)

link Forrás

Pintér villámgyors bukáa után jött végre előbb Dárdai Pál, majd Bernd Storck. Dárdairól egyébként az utóda, Egervári azt mondta:

örül, hogy Dárdai esélyt kapott a válogatott élén, de félti is, nehogy túl sokat várjanak tőle.

(Bognár György pedig azt nyilatkozta, hogy a szövetség Dárdai kinevezésével „szembeköpte a magyar edzőtársadalmat”, hiszen „itthon pro licenceket kell végezni, több évtizedes edzői munkák vannak már egy-egy ember háta mögött, és akkor Dárdai Pál a szövetségi kapitány.”)

A játékosok viszont örültek, éppen Szalai már Dárdai első edzése után azt mondta, hogy ég és föld a különbség a korábbi és a mostani munka között.

Hogy mire gondolhatott, az szintén kiderül a Még 50 percből, ahogy Dárdai izzik, szuggerálja a játékosait, elemez, reagál az ellenfél húzásaira, és azt nmondja a csapat tagjainak, hogy csak csinálják meg, amit mond, és az működni fog. És valóban működik. Ahogy a visszafogottabb, de szintén szakmailag precíz Storcknál is.

Mi lett volna, ha hamarabb jön egy Storck?

Azon a szerkesztőségen belül is volt vita, hogy a mostani keret gyengébb-e a korábbiaknál. Két keret szerintem biztosan erősebb volt a mostaninál:

  • a 2004-es Eb-ért induló magyar válogatott középpályáján a Werder Bremennel bajnoki címet és kupagyőzelmet nyerő Lisztes Krisztián, Dárdai Pál és a mostaninál jóval fiatalabb Gera Zoltán játszott. Csatárként az élete formájában lévő, akkor stuttgarti Szabics Imre és a Benfica csatára, Fehér Miklós állt rendelkezésre. Hollandiából jött haza Fehér Csaba (Breda) és Belgiumból Lendvai Miklós (Charleroi). Sajnos akkor az edző az a Gellei Imre volt, aki itthon is csak egy NBI-es bronzérmet tud felmutatni hosszú karrierje során. Róla bővebben egy kicsit később.
  • Maga Egervári Sándor értékelte így a 2010 és 2013 között neki jutó időszakot: „A korábbi hat félévben a kétségkívül legjobb játékosaink folyamatosan, hétről-hétre, meghatározó európai csapatokban játszottak, így jobb formában érkeztek közénk. (Gera-Fulham; Juhász-Anderlech; Rudolf-Genoa; Koman-Sampdoria; Hajnal-Stuttgart, Dzsudzsák-PSV, Pintér-Zaragoza; Szabics-Sturm Graz).”

De ha már Szalai elmúlt húsz évezett, nézzük, kik és milyen játékosokkal maradtak le az aktuális nagy tornáról. Egészen meghökkentő, hogy milyen szerény karriereket építettek magyar szövetségi kapitányok.

Csank János: 1998-as világbajnoki selejtező.

Mérlege tétmeccsen:  3 győzelem, 3 döntetlen, 4 vereség, 11 szerzett és 20 kapott gól.

Addigi eredményei: kupát nyert a Békéscsabával, bajnokságot a Váccal.

Külföldi tapasztala: Nagyon rövid időre kipróbálta magát a görög másodosztályú Proodeftiki Pireusznál, ám nem töltötte ki a szerződését, állítólag a klub vezetői nem tartották be az ígéreteiket.

Mit ígért? Második helyet a csoportban, azt sikerült is elérni a norvégok mögött, a finnek meghaladhatatlanul vicces öngóljának köszönhetően. Helyezésben ez a legjobb selejtezőnk 1986 óta. Aztán jött a pótselejtező a jugoszlávok ellen, 1-12 lett a vége.

link Forrás

Hogy értékelte magát? Csank 2009-ben azt mondta, hogy „Ellentétben például a mára (2009) kialakult helyzettel, amikor legjobb játékosaink nívós bajnokságokban, mint az angol, német, holland, játszanak, és tényleg játszanak, akkoriban még nem ezek voltak a célországok, sokkal inkább Izrael, Ciprus, Ausztria. Azt gondolom, nem kell ecsetelnem a különbséget, hogy ez mit jelent. Akkori légiósaink a magyar körülményekhez képest jól kerestek, de szakmailag egyáltalán nem fejlődtek. Így az igazán éles szituációkban, nyomás alatt nem tudtak átlépni a saját árnyékukon”.

Legkínosabb meccse. A két pótselejtező.

Mit csinált a kapitányodása után? Külföldön már nem próbálkozott többet, itthon számos csapatnál vállalt munkát. A Fradival még nyert egy bajnoki címet az NBI-ben, de itt érte a legnagyobb kudarc is. A másodosztályba visszasorolt csapatot nem tudta visszavinni az NBI-be. Végül már csak a másodosztályban kapott munkát, legutóbb Zalaegerszegről küldték el, csapata gyenge teljesítménye miatt.

Több volt-e csapatban? A pótselejtező első meccsén így álltunk fel: Sáfár Szabolcs (Salzburg), Lőrincz Emil (MTK, korábban légióskodott öt évig a belga Molenbeekben), Sebők Vilmos (Újpest, később Bristol, Mainnheim, Cottbus), Halmai Gábor (MTK, korábban belga Ekeren, később Hapoel Tel-Aviv), Bánfi János (belga Aalst), Dombi Tibor (Debrecen, később rövid ideig Eintracht Frankfurt és Utrecht), Nyilas Elek (Makkabi Tel-Aviv, előtte-után Fradi), Lipcsei Péter (Fradi, előtte Porto, utána Salzburg), Keresztúri András (Slovan Bratislava), Orosz Ferenc (MTK, soha nem volt légiós), Klausz László (Sochaux, légióskodott Ausztriában és Németországban is). Csere: Mracskó Mihály (Győr), Urbán Flórián (Anderlecht, de alig játszott, előtte, utána is légióskodott Belgiumban), Illés Béla (MTK).

A jugoszláv csapatban káprázatos játékosok voltak, velük szemben esélytelen volt a magyar válogatott, de a vereség mértéke így is sokkoló volt. A pótselejtezős két rémálom után aligha vágyott arra bárki is, hogy a vébén is kapjunk 5-7 gólt meccsenként

Bicskei Bertalan, a 2000-es Európa-bajnokság és a 2002-es vb-selejtezője

Mérlege ezeken a selejtezőkön: 16 meccs, öt győzelem, öt döntetlen, hat vereség. 28-20-as gólkülönbség. Mindkét selejtezőben csak negyedikek lettünk.

photo_camera Fotó: mlsz.hu

Addigi eredményei: a kölni edzőképző főiskolán végzett, ő volt a kapitánya annak az utánpótlás-válogatottatnak, amelyik 1984-ben Európa-bajnokságot nyert, volt már felnőtt szövetségi kapitány is 1989-90 között, a Honvéddal nyert bajnokságot, ahogyan Dél-Koreában is.

Külföldi tapasztalata: Dél-Koreában bajnoki címet nyert a Daewoo Royalsszal, vezette a svájci FZ Luzernt, az egyiptomi Port Saidot.

Mit ígért? Az atlantai olimpiára kijutó csapatra alapozva generációváltás hajt végre.

Legkínosabb meccse: 0-0 Liechteinsteinben, 0-3 Grúziában.

link Forrás

Hogyan értékelte magát? „Nem lepett meg a határozat, hiszen másfél éve minden meccsre úgy készültem, amennyiben kikapunk, számíthatok rá, hogy felállítanak.”

Mit csinált a kapitánykodása után? Bicskei Bertalant azután menesztették, hogy kikaptunk a grúzoktól. Dolgozott ezután Kínában, és itthon is, de az Újpesttől egy meccs után távozott, miután a liechtensteini Vaduz az UEFA-kupa selejtezőjében 4-0-ra nyert a Megyeri úton. Volt a maláj válogatott szövetségi kapitánya, majd a magyar edzőképzés vezetője. Utolsó munkája a libériai válogatott vezetése volt. Kint betegedett meg. 2011-ben hunyt el.

Több volt-e csapatban? Feltétlenül. Bicskeinél mutatkozott be Király Gábor, aki elsőszámú kapusa lett. Az olimpiai csapat védelmére alapozott, Sebők Vilmos mellett Hrutka János, Mátyus János, a később Hollandiában légióskodó Fehér Csaba és az Ausztriában játszó Korsós György volt még hátul, A középpályán az Illés-Halmai kettős mellett az ekkor már stuttgarti Lisztes Krisztián és a herthás Dárdai Pál játszott, válogatott lett Pisont István is, a szélen Dombival. Elől az ekkor már a Portóban, később a Benficában játszó Fehér Miklós és Horváth Ferenc (Genk, Cottbus, Makkabi Tel-Aviv) kapott rendszeresen lehetőséget. Abban Bicskeinek nem volt szerencséje, hogy a Figo-Rui Costa-féle portugál válogatottal kerültünk egy csoportba a 2000-es Eb-selejtezőben, simán ki is kaptunk mindkétszer, de Szlovákiától sem tudtuk verni, és 0-0-t játszottunk Liechteinsteinben. Ennek ellenére maradhatott Bicskei a 2002-es vb selejtezőire is. Itthon egy ígéretes 2-2-vel kezdtünk az olaszok ellen, de elhasaltunk azon a selejtezőn is, mert a litvánokat nem tudtuk megverni itthon, a románok oda-vissza vertek minket és kikaptunk Grúziától is.

Gellei Imre, 2004-es Európa-bajnokság selejtezői

Mérlege tétmeccsen: 10 meccs, 3 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség. 4. hely a selejtezőn.

Addigi eredményei: nemhogy bajnoki címe vagy kupagyőzelme nem volt, de a magyar bajnokságban is csak egyszer lett dobogós a a Vasassal. (Egervári Sándor például sértődötten jelentette ki, miután helyette Gelleit választották, hogy „nem lepett meg, hogy a magyar labdarúgás jelenlegi irányítói nem a szakmai szempontok és az eredményesség alapján hozták meg döntésüket.”) A válogatott utánpóltáscsapatának vezetője volt.

Külföldi tapasztalata: nulla. Két nemzetközi meccset játszott felnőtt csapatnál, az MTK-val itthon ikszelt egy izlandi csapat ellen, kint nyertek 2-1-re az UEFA-kupában, aztán kaptak a belga Mechelentől egy ötöst.

Mit ígért? „Meggyőződésem, hogy a magyar játékosok nem gyengébbek a külföldieknél, a mentalitásuk azonban eltér a vetélytársakétól. Ha sikerül elérni, hogy ne ijedjünk meg az ellenféltől és a fontos tétmeccseken is mindenki kihozza magából a maximumot, akkor ez előbb-utóbb az eredményekben is tükröződni fog.”

Legkínosabb meccse: Lettország-Magyarország 3-1, ezzel szállt el az esélyünk a pótselejtezőre. Erről írta Dárdai Pál a most megjelent könyvében, hogy nekik elfelejtettek szólni az edzők, hogy van egy szélvészgyors játékosa a letteknek, Verpakovskis kettőt rúgott is, aztán támadtunk fejetlenül.

link Forrás

Hogyan értékelte a munkáját? „Amelyik csapat nem használja ki a nagy gólhelyzeteket, nem is érdemli meg, hogy kijusson egy nagy eseményre. A csapattal együtt nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy áprilisban a svédek, s most a Janas-csapat ellen elszalasztottuk a győzelmet, mert akkor mi készülhetnénk pótselejtezőre. Mégis a legfájóbb a rigai vereség, mert azzal úszott el a második hely esélye.”

Mit csinált a kapitánykodása után? Dolgozott a Zalaegerszegnél, a Fradinál és Pakson, szimpatikusan, ahogy mindenhol, de mindenféle különösebb eredmény nélkül. Majd a Puskás Akadémiánál vállalt szakmai vezetői szerepet.

Több volt-e csapatban? Egyértelműen. Gellei nyugdíjazta az Illés-Halmai kettőst, de volt kire cserélni, mert Lisztes Krisztián ekkor már a Werderben játszott (és lett német bajnok és kupagyőztes), Dárdai Pál a Herthában volt alapember, jött már Gera, elől ott volt Szabics Imre a Stuttgartból, és Fehér Miklós a Benficából. Az persze érthetetlen, hogy miért rakta össze hátul minden idők leglassúbb védelmét az Urbán-Dragóner-Juhár hármassal, később ide jött vissza Lipcsei is. Ebben a csoportban teljesen reális esély volt a svédek mögött a pótselejtező, de a lettek megelőztek minket, az utolsó meccsen pedig már a lengyelek is legyőzték a válogatottat.

Lothar Matthäus, 2006-os világbajnokság selejtezője

Tétmeccsen: 10 meccs, négy győzelem, két döntetlen, négy vereség, 4. hely.

Addigi eredményei: játékosként káprázatos, edzőként - akkor még - ígértes. A Rapid Wiennél kezdte, egy idényt töltött ott, majd kiharcolta a Bajnokok Ligája részvételt a Partizán Belgráddal. Fél év után innen jött el, mert Budapesten élt az akkori, frissen elvett felesége. A magyar szakma egyébként ismét Egervári Sándort szeretette volna.

Mit ígért? Világbajnoki részvételt.

Külföldi tapasztalata: csak az volt. Kinevezésekor például azt mondta, hogy elutazik Dubaiba nyaralni, de a háromhetes pihenőre rengeteg papírt visz magával a magyar futballról, sőt az elmúlt hat bajnoki idényről videokazettákat is meg fog tekinteni, hogy képben legyen.

Legkínosabb meccse: bravúrja nem volt, viszont nagyon simán kaptunk ki a nálunk erősebb ellenfelektől (Svédország, Horvátország), Bulgáriát nem sikerült egyszer sem legyőzni.

link Forrás

Hogyan értékelte a munkáját? "A legnagyobb változás a hozzáállásban észlelhető. Egy évvel ezelőtt még nem a futball volt az első a játékosoknál, hanem az anyuka, az apuka és a barátnő, ám ez mára megváltozott. A közönség most már egy harcos, sikerre éhes, elszánt gárdát láthatott a pályán és ezt annak ellenére is díjazta, hogy kikaptunk.” Utódai teljesítményét látva a következő selejtezősorozat végén kéjesen jegyezte meg, hogy a magyar válogatott története során soha nem szerepelt olyan rosszul, mint a távozása után.

Mit csinált a kapitánykodása után? Bebizonyította, hogy pocsék edző. Elszerződött a brazil Atletico Paranaenséhez, két hónap után visszatért, ezután a Salzburgnál Trappatoni irányítása alatt dolgozott, majd az izraeli Netanyánál egy szezont töltött. Végül a bolgár válogatott szövetségi kapitánya lett, de az eredménytelensége miatt elküldték. Bár szeretett volna Bundesligában edzősködni, soha senki nem bízott benne Németországban.

Több volt-e csapatban? Teljesen irreális lett volna elvárni, hogy a svédeket és a horvátokat megelőzzük, de a bolgárok előtt a harmadik helyet meg kellett volna szerezni. Matthäus kapcsolatai révén el tudott intézni barátságos meccseket, önbizalmat tudott önteni a játékosaiba, hiszen játékosként mégiscsak egy világsztár volt. Szakmai téren már kiütköztek a komoly hiányosságai, ráadásul az egész kapitánykodása inkább volt biznisz, mint edzősködés, személyesen járt közbe játékosok szerződése érdekében, és állt mögötte egy menedzser is. Ennek köszönhetően rengeteg játékos válogatott lett nála, akiket így könnyebb volt eladni. 28 meccsen összesen 84 játékosnak adott bizonyítási lehetőséget, ami egészen elképesztő.

Bozsik Péter (Détári Lajossal párban), 2008-as Európa-bajnoki selejtező

Tétmeccseken: négy meccs, három vereség, egy győzelem, a sorozat közben távozott.

Addigi eredményei: bajnokságot nyert a Zalaegerszeggel, és BL-selejtezőn 1-0-ra legyőzte a Manchestert. (A visszavágótól, 0-5, tekintsünk el.) Éppen nem volt állása, amikor felkérték, mert a Lombard FC Haladástól elküldték.

Mit ígért? „Szeretnék egy minél jobb magyar válogatottat kialakítani.”

Külföldi tapasztalata: semmi, járt Manchesterben a ZTE-vel a BL-visszavágóján.

Legkínosabb meccse: rögtön az első tétmeccsén 1-4-re kikaptunk itthon a norvégoktól. Aztán ugyan vertük a bosnyákokat, de kikaptunk itthon a törököktől, majd jött a Málta elleni 1-2, és Bozsik már távozott is.

link Forrás

Hogyan értékelte a munkáját? "Szövetségi kapitányi ténykedésem ideje alatt megtettem mindent, amit lehetett. Becsülettel végeztem munkámat, lelkiismeretem minden szempontból tiszta. Sajnálom, hogy így alakult, bízom benne, a jövőben a válogatott jobb eredményeket ér majd el."

Mit csinált a kapitánykodása után? Sokáig a fociban semmit, aztán 2012-ben az NB III-as Sárisáp vezetőedzője lett, majd 2013-ban a Tatabányánál vállalt munkát, de elküldték 2014 májusban.

Több volt-e a csapatban? Egyértelműen igen. Máltán így álltunk fel: Király Gábor - Fehér Csaba, Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Leandro de Almeida - Gera Zoltán, Tóth Balázs, Dárdai Pál, Huszti Szabolcs - Szabics Imre, Torghelle Sándor.

Várhidi Péter, 2008-as Európa-bajnokság selejtezőjének második fele

Tétmeccsen: Három győzelem, öt vereség.

photo_camera Fotó: Tatabánya FC/Facebook

Addigi sikerei: bajnokságot nyert az Újpesttel 1997-8-ban, a következő szezonban bronzérmes lett. Kinevezése előtt a magyar U19-es válogatott kapitánya volt, a csapattal megnyerte egy Európa-bajnoki selejtezőtornát.

Mit ígért? „Nálam természetesen a fiatalok lesznek előtérben”

Külföldi tapasztalata: semmi. Az Újpesttel játszott nemzetközi kupameccset, egy moldáv csapatot kivertek, aztán előbb a BL-ben a Graz (0-4, 2-3), majd az UEFA-kupát a Brugge búcsúztatta a csapatát (0-5, 2-2).

Legkínosabb meccse: Norvégia-Magyarország 4-0, Moldova-Magyarország 3-0.  "Egyetlen korábbi meccsünkön sem volt annyi gólszerzési lehetőségünk, mint a moldovaiak ellen, mégsem érdemeltünk volna győzelmet, mert sokkal kevesebbet nyújtottunk annál, amit tudunk".  

link Forrás

Hogyan értékelte a teljesítményét: "Azt a feladatot kaptam, hogy állítsak össze egy új, fiatal magyar válogatottat, amely hosszú távon eredményes lehet a nemzetközi porondon. Úgy érzem, ennek eleget tettem, természetesen az elnökségnek bármikor joga van kapitányt váltani. Nagyon fogok szurkolni a nemzeti csapatnak, hogy jól szerepeljen a világbajnoki selejtezőkön és kíváncsian figyelem majd, hogy az utódom azon az úton megy-e tovább, melyen én elindultam a fiúkkal."

Mit csinált a kapitánysága után? Maradt az MLSZ alkalmazásában, az utánpótlás csapatot irányította, de leváltották egy Szerbiában kapott nyolcas után. Azután előbb a magyar másodosztályban vállalt szerepet, majd az NB III-as Tatabányánál.

Több volt-e a csapatban? Története leggyengébb szereplését produkálta Magyarország, hatodik lett a csoportjában Görögország, Törökország, Norvégia, Bosznia, Moldova mögött. Csak Máltát előztük meg, pedig tőlük is kikaptunk. Bár Bozsik és Várhidi is nagyon elégedett volt a saját munkájával, az utód, Koeman sokkal eredményesebb volt.

Erwin Koeman, 2010-es világbajnoki selejtező

Tétmeccsen: 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség. 4. hely

photo_camera Koeman és Várhidi. Fotó:mlsz.hu

Addigi sikerei: meglepő volt, hogy a szokásos Bölönizés után ő jött. Játékosként voltak ugyan eredményei, bár messze nem volt olyan sikeres, mint a bátyja, Ronald. Edzőként irányította a Waalwijkot, aztán a Feyenoordot is, de utóbbi helyen motivációs problémák miatt lemondott.

Mit ígért? „A 2010-es vb-szereplés a cél, amit nagyon nehéz lesz megvalósítani, de ezért fogunk dolgozni.”

Külföldi tapasztalata: két holland csapatot vezetett.

Legkínosabb meccse: még versenyben voltunk a továbbjutásért, amikor a portugálok Budapesten nyertek 1-0-ra. A meccs után a vendégek edzője nyilatkozta azt, hogy „"Úgy tűnt, mintha a magyarok beletörődtek volna az egygólos vereségbe. Márpedig ha ők nem erőlködtek, akkor mi miért tettük volna?" Aztán kint is kaptunk hármat. Barátságos meccsen kaptunk egy hatost a hollandoktól.  

Hogyan értékelte a teljesítményét: „Erwin Koeman a tavaszi választások óta tudta, hogy küszöbön áll felmentése, de a játékosok értetlenül fogadták menesztését és szolidaritásukról biztosították a szövetségi kapitányt” - nyilatkozta a kapitány menedzsere, utalva arra, hogy magyar edzőt szeretne az MLSZ, de arra is, hogy Orbán Viktor többször bírálta Koemant. Volt, hogy azért, mert a kapitány nem nézte meg a Videoton játékosait, de szakmai kritikája is volt Orbánnak: „Senki sem vár esztelen, fej és gondolkodás nélküli rohamozást, de győzni akarást, eltökéltséget, győzelmet szolgáló edzői koncepciót igen.”

Mit csinált a kapitánysága után? Visszatért Hollandiába, volt az Utrecht és a kisebbik eindhovei csapat edzője, ahogyan újra szerepet kapott a Waalwijknál is, ahol kezdett. Aztán Angliába szerződött, de már nem vezetőedzőnek, hanem testvére, Ronald Koeman asszisztensének Southamptonban. Innen az Evertonba ment, szintén segédedzőnek.

Több volt-e a csapatban? A padlóról felvakarta a válogatottat, a gyengébb csapatokat vertük, a továbbjutó dánokkal kifejezetten jó lett a mérlegünk, a svédektől az utolsó pillanatban kapott góllal kaptunk ki Budapesten. Ugyanakkor soha nem mert kockáztatni. A Fulhamet akkor az Európa-liga döntőbe vezető Gerával pedig összeveszett, a játékos le is mondta a válogatottságot.

Egervári Sándor, 2012-es Európa-bajnokság és 2014-es világbajnokság selejtezői

Tétmeccsen: 20 meccs, 11 győzelem, 3 döntetlen, 6 vereség. Két harmadik hely.  

Egervári még szövetségi kapitányként (MTI/Beliczay László)
photo_camera Egervári még szövetségi kapitányként (MTI/Beliczay László)

Addigi sikerei: Mezey György korábbi segítője háromszor nyert magyar bajnokságot (MTK, Dunaújváros) és egyszer kupát is, ezüstérmes lett a BVSC-vel, harmadik lett a Győrrel. Ő volt a 2009-ben az U-20-as világbajnokságon bronzérmet nyert csapat kapitánya.

Külföldi tapasztalata: szaúdi al-Ittihád és a kuvaiti asz-Szálmijja

Mit ígért: „A magyar válogatott soha nem indulhat el úgy egy sorozatban, hogy esélytelen. A következő két évben be kell majd építenünk a fiatalokat, akik a 2012-ben kezdődő világbajnoki selejtezőknek már jó eséllyel indulhatnak neki. Ugyanakkor szeretnénk a most induló Európa-bajnoki kvalifikációs sorozatban is jól szerepelni, a második vagy a harmadik helyre odaérni.”

Legkínosabb meccse: a hollandok itthon rúgtak nekünk egy négyest, de aztán jött a kinti 1-8. A kettő között pedig volt egy bukaresti 0-3.

link Forrás

Hogyan értékeli a teljesítményét: „A mai napig jó érzéseim vannak a szövetségi kapitánykodásomról. A világranglista 27. és 35. helye között voltunk, a negyedik kalapból a 2.-ba kerültünk, büszke vagyok rá. Az eredmények alapján az elmúlt 25 év legsikeresebb időszaka volt a válogatott életében, még akkor is, ha a végén becsúszott két fájdalmas vereség."

Mit csinált a kapitánysága után? A Diósgyőr vezetőedzője lett.

Több volt-e a csapatban? Ha 2012-ben már 24 csapatos az Európa-bajnokság, akkor a hollandok és a svédek mögött megszerzett harmadik helyünkkel játszahattunk volna pótselejtezőt (Románia, Izrael, Svájc, Norvégia, Skócia jöhetett volna). Egervári azt érte el a csapatával, hogy a nálunk papíron gyengébbeket megvertük (ez sem volt kis szó az előzmények után), de csak egyetlen esetben ért el bravúrt, a svédeket vertük itthon 2-1-re. Egervári támaszkodhatott olyan játékosokra, akik valóban játszottak is külföldi klubjaikban. Szakmai felkészültségét, a csapat összeállítását ugyanakkor éppen azok kritizálták, akiknek komolyabb külföldi tapasztalatuk volt, jobb edzőkkel dolgozhattak. Már Huszti Szabolcs is kritizálta, amikor lemondta a válogatottságot, Juhász Roland is egyetértett csapattársával, aztán a végén Szalai is elmondta a véleményét, a Még 50 percben pedig láthatta mindenki, milyen utasításokat a tanárbácsis Egervári az öltözőben.

Pintér Attila, 2016-os Európa-bajnokság első meccs

Tétmeccsen: 1 vereség

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
photo_camera Pintér Attila. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Addigi sikerei: mindenki külföldi edzőt várt, Csányi Bölönivel tárgyalt, de végül a Fradival és a Győrrel is bajnokságot nyert, kétszeres kupagyőztes Pintért nevezték ki.

Külföldi tapasztalata: edzőként nulla, játékosként játszott rövid ideig Belgiumban és Szlovákiában. A Győrrel játszott nemzetközi kupameccset, a szlovák Nitrát, a kazah Atiraut, majd a francia Montpellier-t is kiverték, végül a Dinamo Zagreb ellen estek ki. A BL-selejtezőben a Maccabi Tel-Aviv kettős győzelemmel búcsúztatta a Győrt.

Mit ígért: „A játékosoknak át kell érezniük, hogy milyen fantasztikus szurkolótábor áll mögöttük, ezek a drukkerek megérdemlik, hogy ne csak részsikereknek örüljenek, hanem annak, hogy például egy Európa-bajnokságra kijussunk. Úgy gondolom, a magyar labdarúgásban rendelkezünk olyan játékosokkal, hogy ezt meg tudjuk valósítani.”

Legkínosabb meccse: egyetlen tétmeccse, az északírek elleni itthon 1-2 volt, de ott olyan gyáván játszott a csapata, hogy Csányi Sándor azonnal menesztette,

Mit csinált a kapitánysága után? A másodosztályú Mezőkövesd vezetőedzője lett, felvitte csapatát az NBI-be. Saját sikerének is tartja, hogy a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

Több volt-e a csapatban? Nem Pintér csapata harcolta ki a továbbjutást, Dárdai és Strock is más kerettel lett sikeres. Pintért a játékosai nem kedvelik különösebben, a Fraditól például bajnoki cím és kupagyőzelem után kellett távoznia, mert fellázadtak a módszerei és a stílusa ellen. A válogatottnál is voltak ilyen problémák, Csányi maga utalt rá, hogy feszültséget okozott az, hogy a Pintér követelményei és a játékosok felkészültsége nem volt mindig összhangban, és Pintér kemény stílusát is többen nehezen viseltek el. Pintértől egyébként nem nagyon kaptak segítséget a játékosai az északírek ellen, mert a kapitány nem ilyen északír válogatottra készült.

Dárdai Pál, 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek dereka

Tétmeccsen: 3 győzelem, 2 döntetlen

MTI Fotó: Kovács Tamás
photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Addigi sikerei: játékosként hatalmas tapasztalatokat szerzett, edzőként viszont mindössze a Hertha utánpótláscsapatában dolgozott, de tudatosan képezte magát komolyabb feladatra.

Külföldi tapasztalata: a Herthában nagyon sok mindent ellesett.

Mit ígért: „Talán a mentalitásommal, a német énemmel tudok majd segíteni a srácokon.”

Legkínosabb meccse: nem volt

Mit csinált a kapitánysága után? Hetedik lett a Herthával, a játékosok a Bundesliga legjobb edzőjének választották.

Több volt-e a csapatban? Kihozta a játékosokból a maximumot, a pályán az történt, amint felvázolt nekik, pontosan elmondta, kinek mi a feladata. A budapesti magyar-görög meccsben (0-0) talán több volt.

Bernd Strock, 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek vége, pótselejtező, Eb

Tétmeccsen: 4 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség

Addigi sikerei: ő maga is csak utánpótlás-eredményeket említett, a kazah csapattal viszonylag szoros vereségeket ért el. Dárdai viszont tűzben tette érte a kezét, és a 2015-ös U-20 világbajnokságon tisztes eredményt ért el a magyar csapattal.

Mit ígért? „Ha egy munkát elvállalok, több mint 100 százalékkal végzem”.

Külföldi tapasztalata: Németország mellett Görögországban és Kazahsztánban dolgozott.

Legkínosabb meccse: igazán kínos nem volt, az északírek az utolsó pillanatban egyenlítettek, a görög elleni meccset pedig már egyik csapat sem vette komolyan.

Több van-e a csapatban? Jó megérzései vannak, Kleinheisler óriási húzás volt, bátran támaszkodik Nagy Ádámra, Lang Ádámot favorizálja, akit a Videoton kispadoztatott, és Szalai Ádám is meghálálta végül a belé fektetett, sokszor érthetetlen bizalmat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.