Csodagól és tizenegyespárbaj: remek meccs volt a svájci lengyel!

futball
2016 június 25., 15:57
comments 35

A játékvezető feldobta az érmét, az pedig az élére esett a pénzfeldobáskor.

Az intő jel ellenére se aggódtam. Két, nagyon eltérő filozófiájú válogatott csapott össze, a svájciak labdatartásra, a lengyelek labdaszerzésre építették taktikájukat, ez pedig igért izgalmakat.

Sokat nem kellett várni, Levandowski már a 20. másodpercben letámadta a kapust, Milik pedig lecsapott Sommer rövid felszabadítására a 16-os jobb sarkánál. Akárhogy és akárhova lőhette volna. Kapásból, erőből fölé lőtte.

A svájci Rodríguez és a lengyel Błaszczykowski is nagyon jól játszott. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
photo_camera A svájci Rodríguez és a lengyel Błaszczykowski is nagyon jól játszott. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Nagyon hamar látszott, hogy a lengyelek mit fognak játszani. Már a svájci térfélen elkezdték a védekezést, Milik pedig rendre visszalépett a középpályára, létszámfölényt teremtve ezzel. A megszerzett labdákat gyorsan kijátszották a szélekre - a bal szélen építettek több támadást, ahol Jedrzejczyk rendszeresen fellépett Grosicki mellé, de a másik oldalon Błaszczykovski is nagyon jól játszott, sokat és jól segített a védekezésben is. Mégis, az első veszélyes akció az ő oldalán indult, a svájci térfélen vesztett labdát. De a lengyel védelem még így se hagyott sok helyet, mire Rodríguez megkapta az ötös bal sarkában a labdát, Glik már a nyakán volt, kiszorítva pedig csak az oldalhálóba tudta lőni a labdát.

A svájciak nem tudtak mit kezdeni a nagyon fegyelmezett lengyel védekezéssel, csak hibákból tudtak helyzetbe kerülni - például a 35. percben, amikor Schär teljesen tisztán fejelhetett egy szöglet után hét méterről erőtlenül, a kapu közepébe, ahol Fabianski állt. A lengyelek viszont azonnal kontrázni és veszélyeztetni tudtak a labdaszerzéseikből. A 39. percben például négy érintésből lőttek gólt:

link Forrás

Fabianski kidobásából Grosicki futott el a tizenhatos sarkáig, egy csellel átjásztotta magát a jobbhátvéden, a letámadó középhátvéd mellett belőte középre, ahol az érkező Milik fantasztikus ösztönnel elhajolt a labda elől, ami így a tisztán érkező Błaszczykowski elé került. Volt ideje levenni, és megnézni, hova lője.

Szűken, a kapus lába mellett a rövid alsóba tekerte.

Nagyon szép gól volt, amivel megérdemelten vezettek a lengyelek a félidőben. Náluk talán csak Pazdan volt halványabb, a svájciak közül viszont csak Behrami és Rodríguez emelkedett ki.

Én már az első félidőt is szerettem, de a második félidő első 10-12 perce volt a meccs legjobb időszaka. A svájciak sokkal direktebbek lettek, Shaqiri is felnőtt Behramiék mellé. Az 51. percben Shaqirinek Shaqirinek volt nagy helyzete, egy csel után a 16-os jobb sarkától lőtt életerősen a bal felső felé, de kicsit inkább középre, így Fabianski könnyedén kiüthette. A lengyelek az 52. percben kontrából kerültek helyzetbe, majd azonnal letámadták a svájciakat, a megszerzett labdát Błaszczykowski lőtte rá jól.

A mecs legjobb időszakát a leggyengébb követte.

A svájci kapitány az 57. percben 4-5-1-ről 4-4-2-re váltott, de ezzel inkább csak betömörítette az addig már a svájci térfélen letámadó lengyeleket. Amikor pedig a 69. percben a svájciak 4-3-3-ra váltottak, még inkább lekicsinyült a pálya. A lengyelek már inkább csak védekeztek, de a svájciak se voltak veszélyesek. Behrami is egyre inkább elhalványodott - amikor a 77. percben lecserélték, húzta a lábát.

A 78. percben aztán az amúgy gyenge Šeferović lőtt hatalmas kapufát Embolo blokkolt lövéséből. Ettől hirtelen fellelkesültek a svájciak, és a nyomásnak eredménye is lett:

a 82. percben Shaqiri belőtte az Eb eddigi legszebb gólját.

link Forrás
link Forrás

Utánafutott egy gyenge felszabadításnak, és a kapunak háttal, ollózva, 16 méterről ballal belőtte a bal alsó sarokba. A labda a kapufát is érintette.

Csodagól!!! Alex Livesey/Getty Images
photo_camera Csodagól!!! Alex Livesey/Getty Images
Mondom, hogy csodagól! Laurence Griffiths/Getty Images
photo_camera Mondom, hogy csodagól! Laurence Griffiths/Getty Images

Az egyenlítés ellenére a lengyel kapitány nem érezte szükségét, hogy reagáljon a svájci taktikaváltásra. Annyiban igaza volt, hogy a gól kicsit a semmiből jött, és a lefújásig helyzetük már csak a lengyeleknek volt. A 93. percben Milik lőhetett szabadrúgást jó helyről, de elronaldózta.

Bár a lengyeleknek még három cseréjük volt, Nawalka kapitány először csak a 101. percben cserélt, akkor is kényszerből: Maczynski görcsölt be. A 104. percben is posztra cserélt, maradtak az alapfelállásuknál. Ez rombolásra elég volt: hiába volt nagyon támadó szellemű a svájci csapat, komoly veszélyt nem jelentettek, ha meg mégis, Fabianski védett. Mint pl a 113. percben, amikor bravúrral tolta szögletre a jól kilépő Derdiyok közeli fejesét. Labdát viszont nem szereztek, így megindulni se tudtak. Még annyi veszélyt se jelentettek, mint a svájciak. Az utolsó helyzet mégis az övék volt, a 120- percben, természetesen egy svájci térfélen megszerzett labdát Piszczek próbálta átrúgni Sommer alatt. A kapusról lecsorgó labda elgurult Lewandowski háta mögött.

A pénzérmének lett igaza, a meccset végül tizenegyesek döntötték el.

Lengyelország nyert, mert ők nem hibáztak, a svájci Xhaka viszont a második sorozatban kihagyta.

Az Európa-bajnokság hátralevő mérkőzései.

Jegyzőkönyv

Svájc-Lengyelország 1:1 (0:1, 1:1, 1:1), tizenegyesekkel 4:5

Svájc: Sommer - Lichtensteiner, Schär, Djouru, Rodríguez - Xhaka, Behrami (Fernandes 77. p.) - Shaqiri, Dzsemaili (Embolo 58. p.), Mehmedi (Derdiyok 69. p.) - Šeferović

Lengyelország: Fabianski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Błaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodłowiec 101. p.), Grosicki (Peszko 104. p.) - Lewanowski, Milik

Jók: SHAQIRI, Behrami, Roríguez, ill. Błaszczikowski, Grosicki, Jedrzejczyk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.