A franciák végre felpörögtek, fel is aprították a tuskólábú íreket

Tbg
futball
2016 június 26., 15:16
comments 20

Nem lett volna izgalmas ez a mérkőzés, ha az írek nem jutnak vezetéshez rögtön a 2. percben: a kevés, kapuig eljutó ír támadások egyike ugyanis éppen a meccs legelejére esett, Pogba pedig a francia 16-oson belül egyedül maradó Long bokáját kissé megszerelte.

Így vezetéshez jutottak az írek, Brady ugyanis pompás, kapufás büntetővel bőgette fel az ír tábort.

Ezután pedig azt csinálhatták, amihez igazán értenek a tuskólábúak: védekeztek és védekeztek, illetve a lehető legváltozatosabb módon próbálták széttörni a francia támadásokat.

Az ugyanis egy pillanatig nem volt kérdés, hogy ezen a meccsen csak a franciák fociznak, ám az egynullás hátrány miatt kockáztatni sem nagyon mertek, így az első félidőben ugyan rengeteg helyzetük volt, ők építettek fel életképes támadásokat, az ír tuskólábak sikerrel vádekeztek.

A 30. perctől Hendrick sérülése miatt álldogált a játék tíz percet, majd a negyvenedik perctől ismét úgy tűnt, áttörnek a kékek a zöld erdőn: Payet szinte ajtóablakból helyzetet bénázott el a 45. percben, majd csodapasszt adott Koscielny hátvédnek, aki csak alig fejelte mellé.

photo_camera A francia Andre-Pierre Gignac és az ír Richard Keogh (AFP/Federico Gambarini/dpa)

A második félidőben az írek jutottak az első komolyabb helyzethez, de az itt is látszott, hogy nem túl komoly ez a csapat a 16-oson belül, Murphy maradt le a beadásról. A franciák ellenben folyamatosan építgették a támadásaikat, meggyőző labdabirtoklási fölényük is volt.

Szakkomentátorunk, Király kolléga értékelése az első félidőről:

„A korai gól rányomta a bélyegét a meccsre, a 3. perctől kezdve nem igazán lehetett felfedezni, hogy mi lehetett a taktikai elképzelés. Ettől függetlenül az első fél órában játszott eddig a legjobban a francia válogatott, még ha mindez ki is merült abban, hogy gyakorlatilag átálltak 2-3-5-re, Sagna például szinte végig a támadó harmadban volt. Fél óra után az írek némi középpályás presszinggel stabilizálták a játékukat, de ezután is inkább csak tördeltek. Helyzetük csak pontrúgásszerű szituból volt, ha pedig hagyták játszani a franciákat, azok helyzetig tudták passzolni magukat.”

Amikor a második félidő 55. percében Matouidi hatalmas bombáját tolta ki az ír kapus a kapu elől, már azt hittem, ez a hasztalan szenvedés marad végig a franciák részéről, de szerencsére nem így lett.

A hihetetlen módon felpörgő franciák három perc alatt megszerezték a vezetést Griezman két góljával.

Az első gólt Payet indította el azzal, hogy kiszórta a labdát a szélre Sagnának, aki beadta Griezmannek, aki egy elképesztő fejessel szerzett vezetést 10 méterről. Ezután nem sokkal Giroud emelkdett ki egy előreadásért az ír hátvédek közül, és fejelte le az érkező Griezmannak a labdát, aki simán belőtte.

Ettől a hirtelen jött két góltól az eddig hősiesen küzdő írek ugyan felpörögtek annyira, hogy kiharcoltak egy újabb helyzetecskét, de aztán elszakadt a cérna.

Griezman újra éles helyzetbe került a 66. percben, a lemaradó Duffynak pedig nem volt más választása, megpróbálta, amit ilyenkor már nem nagyon szabad, felrúgta a csatárt. 11-es nem lett, de kiállítás igen, tíz emberrel pedig már sokra nem jutottak a zöldek.

A 78. percben Matouidi hatalmas kapufája érdemel még említést a sok-sok francia helyzet közül. A csapat teljesen magához tért, Griezman mesterhármast rúghatott volna, de végül ez nem jött össze.

Franciaország így az Anglia-Izland meccs továbbjutójával játszik a negyeddöntőben.

Az íreknek pedig lehet, hogy tényleg Grigget kellett volna játszatniuk, de ennek rengeteg akadálya van, többek között az, hogy a két ország, bár szó van róla, nem egyesült.

Szakkomentátorunk, Király kolléga értékelése a 2. félidőről:

„Kicsit meglepett, hogy Deschamps lehozta a labdaszerző középpályását, Kantét. Nekem nem hiányzott még egy csatár, a 2-2-6-os felállással túl tömör is lett az ír 16-os, közben meg fellazult a francia térfél. Ez meg is látszott, az íreknek labdaszerzésekből sikerült helyzeteket kialakítaniuk, a franciáknak nem. tíz perc után végre elkezdték átlövésekkel lazítani a védelmet, aminek meglett az eredménye: lett hely középen, így a franciák legjobbja, Griezmann egyenlíthetett.

Megint új meccs kezdődött, az írek kinyiltak, Griezmann pedig kihasználta. Mondom, h ő a legjobb.

A franciák továbbra is nagyon nyíltak maradtak, vicces volt látni, hogy amikor az írek saját térfélről próbáltak indulni, öt francia állt vonalban a felezővonalnál. Nyitott maradt a meccs, benne volt az ír egyenlítés, de az is, hogy egy labdaszerzés után a franciák azonnal létszámfölényben támadjanak. A kiállítás végül mindent eldöntött, onnantől a franciák már az ír térfélen presszelhettek, az írek nem is nagyon tudták kihozni a labdát, a végére nagyon elfogytak. Deschamps bátran lutrizott, és bejött neki.”

Jegyzőköny:

Franciaország - Írország: 2–1, gólszerzők: Brady (3.), Griezman (52., 61.)

A címlapképen Griezman és Giroud ünnepel (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.