Meghalt Bill Cunningham, a világ legelső street fashion fotósa

GYÁSZ
2016 június 26., 07:17
comments 148

A New York Times világhírű és főállású divatfotósa, Bill Cunningham 87 éves korában hunyt el egy kórházban, miután stroke-ot kapott.

1929-ben született, és még a második világháború idején kezdte el pályafutását. A nevét talán nem, de képeit, és a műfajt, amit velük teremtett, biztosan ismered. Ő volt az az ember, aki először kezdett el

embereket fényképezni az utcán.

Érdekes embereket, szép embereket, jól öltözött embereket, legfőképpen jól öltözött nőket. Először még csak hobbiból, pusztán élvezetből, a maga gyönyörűségére. Ezt a szemléletet élete végéig megtartotta, úgy volt vele, ha ingyen csinálja, senki sem kérheti rajta számon, mit fotóz.

Világéletében imádta a divatot, a női ruhákat, de legjobban a női kalapokat, ami miatt sokan nagyon furán néztek rá.

Amíg a divatipar és ő meg nem találták egymást, nagyon érdekes utat járt be. Dolgozott reklámiparban és sokáig készített kalapokat, foglalkozott divatújságírással. Ezt és az egész életét ő maga mesélte el még egy 2002-es önéletrajzi cikkben, amit a New York Times most újra leközölt (ide kattintva lehet elérni).

Érdemes elolvasni annak is, akit egyáltalán nem érdekel a divat, mert nem csak arról szól, hanem arról is, hogyan lett a környezet számára először furcsának tűnő hobbiból egy egész világot bejáró, új műfaj.

photo_camera Mike Coppola/Getty Images

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.